Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Monstrum iz Aurore

KRIV JE PO SVIH 165 TOČAKA OPTUŽNICE Čeka ga doživotni zatvor ili smrtna kazna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Masovni ubojica, koji je prije tri godine u Coloradu pobio 12 i ranio 70 osoba na ponoćnoj premijeri filma Batman u Aurori, predgrađu Denvera, proglašen je u četvrtak krivim za ubojstva iz umišljaja što će omogućiti državnom tužiteljstvu da zatraži smrtnu kaznu za bivšeg studenta Jamesa Holmesa (27).

Nakon tromjesečnog suđenja na kojem su stotine svjedoka davale iskaze i iznesene su tisuće dokaza o pucnjavi u kinu porota je nakon dan i pol vijećanja proglasila Holmesa krivim po svih 165 točaka optužnice. Dvanaest porotnika odbacilo je tvrdnje obrane da je Holmes bio neuračunjiv.

Pročitajte i ovo Poruke, cvijeće i svijeće ispred škole za ljude ubijene u beogradskoj školi Očajno razdoblje za susjede Dvije tragedije urezale su se u tkivo moralno posrnule Srbije, a pamti se i diplomatski rolerkoster s Hrvatskom Slika nije dostupna Pokolj u kinu u Denveru Otac bebe: 'Samo smo htjeli pogledati Batmana s djecom'

Obitelji žrtava čitanje su presude pratile grleći se i izražavajući zadovoljstvo klimanjem glava. Holmes nije pokazao nikakve vidljive reakcije sjedeći s rukama u džepovima pokraj branitelja po službenoj dužnosti.

"Odahnula sam. Ovo je završetak", kazala je Jansen Young čiji je 26-godišnji partner Jonathan Blunk ubijen u pucnjavi. Ona je kazala kako se nada da će dobiti smrtnu kaznu.

Psihijatru iznio detalje krvavog pohoda: 'Bio sam na 'autopilotu''

U ponedjeljak je treća obljetnica masakra a u srijedu porota se vraća u sudnicu kako bi odlučila hoće li ga osuditi na smrtnu kaznu ili na doživotni zatvor bez prava na pomilovanje. Tužitelji će kao svjedoke pozvati preživjele i obitelji žrtava od kojih su neki već pozvali na smrtnu kaznu.

Obrana planira pozvati Holmesove roditelje koji su pratili čitav tijek suđenja, kao i stručnjake koji su kazali kako bivši student neuroloških znanosti boluje od shizofrenije i da je čuo glasove koji su mu naređivali da ubija.

Tužitelj George Brauchler kazao je kako je Holmes bio vrlo inteligentna osoba koja je mrzila ljude i da njegove temeljite pripreme za napad pokazuju da je znao što čini i da je znao da je to pogrešno. Iznijeli su dokaze o sustavnim nabavkama oružja i proučavanju uputa za postavljanje bombi.

Holmes je postavio bombu u svom stanu i pojačao glazbu nadajući se da će netko otvoriti vrata stana i izazvati smrtonosnu eksploziju koja bi odvukla policiju od kina. Policijski pirotehničari uspjeli su demontirati bombu.

Tijekom suđenja redali su se svjedoci koji su opisivali kako su se 20. srpnja 2012. pokušavali sakriti iza plastičnih stolaca od metaka i kako su preko tijela svojih najbližih pokušavali pobjeći iz kina.

Holmes je ubacio u kino suzavac i potom počeo pucati po posjetiteljima poluatuomatskim oružjem, sačmaricom i pištoljima a na glavi je imao slušalice i slušao je tehnoglazbu kako ne bi čuo krike žrtava. Na glavi je imao i kacigu, gas masku te je stavio neprobojni prsluk. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene