Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

VIDEO Slovački ministar oglasio se o stanju premijera: "Ovo je jako težak dan. Borba za život premijera i dalje traje"

Presuda Pussy Riot

Kritike Rusiji pljušte sa svih strana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što su članice punk rock skupine Pussy Riot Nadežda Tolokonjikova, Ekaterina Samucevič i Marija Aljohina osuđene na dvije godine zatvora zbog prosvjeda protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina u moskovskoj crkvi, na račun Rusije pljušte kritike sa svih strana.

U inozemstvu se oštro osuđuje presuda mladim članicama skupine, od Washingtona do Berlina, preko Pariza i Bruxellesa, presuda je ocijenjene neproporcionalnom.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Smjene i imenovanja Ovo je novi pomoćnik ruskog predsjednika Vladimira Putina: Zovu ga drugim najmoćnijim čovjekom Moskve Xi Jinping i Vladimir Putin Prijateljski razgovori Sastanak moćnih nuklearnih sila: Vladimir Putin putuje u Peking

'SAD su razočarane presudom, te kaznom koja je izrečena. Iako razumijemo da je ponašanje ove skupine nekima bilo uvredljivo, ozbiljno smo zabrinuti zbog načina na koji ove mlade žene tretira ruski pravosudni sustav', rekao je Josh Earnes, zamjenik glasnogovornika službe za odnose s javnošću.

‘Duboko sam razočarana presudom ruskog suda protiv Nadežde Tolokonjikove, Marije Aljohine i Ekaterine Samucevič, članica punk skupine Pussy Riot. Ta kazna nije razmjerna’ njihovu djelu, ocijenila je visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton.

Rusiju je kritizirao i OESS. ‘Vidim tendenciju u različitim zemljama gdje vlasti, društvene i vjerske skupine i sudovi zauzimaju restriktivnija stajališta o uvredljivim i moralno dvojbenim sadržajima ili onima opasnim za djecu’, kazala je predstavnica OESS-a za slobodu tiska Dunja Mijatović.

‘Većinu vremena riječ je o izgovoru da bi se cenzurirao sadržaj koji jednostavno nije većinski ili je kritičan. Optužbe za huliganstvo i vjersku mržnju ne smiju biti korištene za ograničavanje slobode mišljenja’, istaknula je.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova je odvratilo u subotu u priopćenju da kazneni zakon u Njemačkoj predviđa za prijestup protiv vjere, uključujući huliganizam na mjestima molitve, zatvorsku kaznu do tri godine ili novčanu globu.

U priopćenju se također navodi da članak 189 kaznenog zakona Austrije za huliganizam u crkvi predviđa kaznu zatvora do šest mjeseci ili globu u visini plaće za 360 dana, dodaje ruska diplomacija. U Rusiji su mišljenja podijeljena. ‘Presuda je podijelila društvo: dvije godine logora’, stoji na naslovnici dnevnog lista Moskovski Komsomolets. Prema anketi neovisnog radija Eho Moskve, 77 slušatelja se ne slaže s presudom.

>> Ruska crkva poziva vlasti da budu 'milostive' prema Pussy Riot

Članice skupine Tolokonjikova (22), Aljohina (24) i Samucevič (30), proglašene su krivima za huliganstvo potaknuto vjerskom mržnjom zbog izvedbe ‘punk molitve’ u katedrali Krista Spasitelja u Moskvi kada su Majku Božju zazvali da k sebi uzme Putina.

Pussy Riots su tvrdile da su na taj način izrazile prosvjed protiv bliskih veza Putina i Ruske pravoslavne crkve, ne namjeravajući uvrijediti vjernike, no sud u Moskvi je odbio tu argumentaciju. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene