Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Još jedan 'gubitnik'

"KRISTALNA KUGLA JE RAZBIJENA" Kako su ankete mogle toliko promašiti?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Neočekivana pobjeda Donalda Trumpa nad demokratskom favoritkinjom Hillary Clinton na američkim predsjedničkim izborima donijela je još jednog velikog gubitnika - ankete.

Od dvadeset najvećih anketara u Sjedinjenim Državama, među kojima su moćne televizijske kuće, novine i novinske agencije koje su od sredine rujna provele više od 80 anketa, tek je jedan, list Los Angeles Times u suradnji s USC Trackingom, uvijek davao prednost Donaldu Trumpu.

Pročitajte i ovo Izbori u Americi Izborna utrka Sraz u Americi: U SAD-u se ovo nije dogodilo gotovo 70 godina Bivši američki predsjednik Donald Trump Predizborna obećanja Trump će povući kontroverzan potez bude li izabran za predsjednika: "Oni su taoci..."

Na sam dan izbora, 8. studenog ujutro, prosjek anketa mrežne stranice RealClearPolitics koja uživa ugled u SAbbbD-u, davao je Hillary Clinton prednost od 3,3 postotna boda na nacionalnoj razini. Nekoliko sati poslije, nevjerica je zavladala među anketarima.

Nerijetko nazivan američkim statističkim guruom, Nate Silver je jednom jedinom ubojitom riječju opisao predviđanja anketa za predsjedničke izbore 2016. - "strašna".

Njegov blog FiveThirtyEight.com koji su novinari to grozničavije konzultirali kako se rezultat izjednačavao, predvidio je pobjedu demokratkinje u nizu važnih saveznih država: Floridi, Sjevernoj Karolini, Pennsylvaniji i Wisconsinu. No republikanac je u svima njima pobijedio i tako dobio ključeve Bijele kuće.

Ugledna kolumna The New York Timesa, Upshot koja je objavljivala izborne modele, davala je Clinton 85 posto izgleda za pobjedu ... ali je tijekom večeri spektakularno okrenula trend.

"Kristalna kugla se razbila", priznao je Larry Sabato, profesor političkih znanosti na sveučilištu u Virginiji koji je na svom statističkom 'siteu' "Larry Sabato's Crystal Ball" predvidio pobjedu demokratkinje.

"Očito je da se nešto dogodilo", rekao je Sabato, istaknuvši da su ove godine analize stotina anketa o predsjedničkim izborima išle u krivom smjeru.

Većina anketara uzima uzorak na temelju biračkog tijela kakvo je bilo na prošlim izborima, rekao je. Ta je metoda ovaj put bila pogrješna, jer su ankete jednostavno podcijenile broj Trumpovih skrivenih birača.

"Izlaznost bijelaca u ruralnoj Americi je naglo skočila", dodaje, a smanjio se odaziv Afroamerikanaca i mladih.

Premda su ankete predvidjele slabiji odaziv potinjih dviju skupina u odnosu na 2012. kada je Barack Obama osvojio drugi mandat, "njihova predviđanja o potencijalnim biračima jednostavno su previdjela visok odaziv na ruralnim područjima s bjelačkim stanovništvom", nastavlja stručnjak.

Neki promatrači priznali su u srijedu da su se možda prevarili u dubini animoziteta prema bivšoj prvoj dami, senatorici i državnoj tajnici koju mnogi doživljavaju kao korumpiranu pripadnicu washingtonske elite.

"Doista nisam bio svjestan koliko su podjele bile snažne", istaknuo je politički strateg demokrata Paul Begala na CNN-u.

Priznajući da su telefonske ankete podbacile i da su na njih loše utjecali pad broja fiksnih linija i činjenica da su ispitanici sve manje spremni odgovarati na pitanja tim putem, Larry Sabato tvrdi da će se ubuduće "većina anketa provoditi putem interneta".

Onima koji se boje da će se tim formatom lakše manipulirati, odgovara da će biti "pouzdan ... uz uvjet da se dobro provede". (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene