Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Još bez dogovora

Kreševska šestorka poručila da joj ne prijeti raspad

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnici šest hrvatskih stranaka iz BiH, potpisnica Kreševske deklaracije, poručili su kako se ta skupina stranaka neće raspasti.

Unatoč različitim gledištima i trenutačne nemogućnosti dogovora o zajedničkom kandidatu za hrvatskog člana predsjedništva BiH na izborima što će se u listopadu održati u toj zemlji Kreševska šestorka opovrgava nagađanja o raspadu.‘Kreševska šestorka se nije raspala i nastavit ćemo se dogovarati o svim važnim pitanjima za Hrvate u BiH’, rekao je Zvonko Jurišić, predsjednik HSP-a Đapić-dr. Jurišić, na konferenciji za novinare u Mostaru.

Pročitajte i ovo Požar u kući, ilustracija Selo Hajković Tragedija u susjedstvu: Dvije sestre smrtno stradale u požaru kuće Ilustracija (Foto: AFP) Ogradili se sporne fotografije Gvardijani Bosne Srebrene poručilii: ''Pozivamo političare iz svih stranaka da nas ne uvlače u svoje manipulacije''

Predsjednici HDZ-a BiH i HDZ-a 1990. Dragan Čović i Božo Ljubić najavili su da će te dvije stranke istaknuti svoje kandidate za člana državnog predsjedništva ako se ne postigne dogovor o zajedničkom predstavniku. Čović je nakon gotovo dvosatna sastanka zamolio ostale stranke da podupru HDZ BiH kao stožernu stranku hrvatskoga naroda. Dodao je da kandidat za hrvatskog člana predsjedništva BiH kojega će poduprijeti HDZ BiH ne mora biti iz te stranke. Po njegovim riječima, druge stranke koje podupru HDZ BiH moći će postaviti uvjete o zajedničkom nastupu na izborima.

Predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić istaknuo je da ta stranka ima više osoba koje bi mogle kandidirati za hrvatskoga člana predsjedništva BiH. ‘Najvažnije je da Hrvati nakon izbora imaju legitimnog predstavnika ako se dogovore o jednom kandidatu’, rekao je Ljubić, dodavši da kandidat za člana predsjedništva mora ispuniti uvjete da nije sudski gonjen, da nije sudjelovao u represivnim službama u bivšoj Jugoslaviji te da ima političko iskustvo.

Predsjednica HSS-NHI Ljiljana Lovrić istaknula je kako je najvažnije da se članice šest stranaka dogovore o jednome kandidatu. Najavljeno je da će se idući sastanak šest stranaka održati u početku svibnja kad će nastaviti razgovarati o mogućnosti izbora jednoga kandidata za hrvatskog člana predsjedništva. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene