Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vjerovali ili ne...

Kreacionist podigao tužbu protiv Grand Canyona, jer želi srušiti "mit" o starosti Zemlje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Grand Canyon je kreacionistička noćna mora. Nije da postoji neki oblik znanosti koji ne pomaže dokazati da je svijet star oko 4,5 milijardi godina, ali to poznato, 1,84 milijarde godina staro geološko tijelo je pljuska u lice onima koji vjeruju da je Zemlja puno mlađa.

Ipak, Odgovori u Postanku, neprofitna udruga koju vodi Ken Ham, čovjek koji je izgradio muzej koji prikazuje ljude koji žive s različitim grabežljivim dinosaurima, odavno smatraju da je Grand Canyon prekrasan prikaz izvještaja o nastanku Zemlje baš kao što je opisan u Bibliji.

Pročitajte i ovo Oleg Butković tužba zbog zračnog prometa Njegov državni tajnik predlaže, a on ne zna za tužbu Rusije protiv Hrvatske: "Moram to pogledati, vidjet ćemo" Benjamin Netanyahu Bijela kuća zabrinuta Izrael zabranjuje rad katarske medijske kuće: "Iznutra djeluje protiv Izraela"

Jedan od Kenovih najvećih sljedbenika, Andrew Snelling, pokušava prikupiti uzorke stijena iz ovog nacionalnog parka te budući da je to zabranjeno, odlučio je tužiti zaštitnike kanjona. Snelling je zapravo znanstvenik. Ima doktorski studij iz geologije sa Sveučilišta u Sydneyju i objavljivao je znanstvena istraživanja u akademskim časopisima. Također je i veliki kreacionist.

Biti znanstvenik i kreacionist je nevjerojatno teško. Vjerovati da je svijet star samo nekoliko tisuća godina, da su se ljudi čarobno pojavili, a evolucija hrpa gluposti, izravno je u sukobu s gotovo svakim znanstvenim poljem koje postoji.

Geolog koji je i kreacionist, međutim, vrhunski je primjer kognitivne disonance. Sve što učite kao bilo kakav geolog opovrgava svaki aspekt kreacionizma tako temeljito da jednostavno morate odabrati stranu. To je slično fizičaru koji smatra da je gravitacija mit.

Stoga je duboko razočaravajuće da dr. Andrew Snelling pokušava prikupiti uzorke kako bi pokušao opovrgnuti svu geologiju. To se neće dogoditi, bez obzira dobije li uzorke ili ne.

Izgleda da je prilično ljut što administratori parkova ne dopuštajuda se uzimaju dijelovi kanjona, međutim, zbog toga ih i tuži pod vodstvom dobro poznate organizacije za prava pod imenom Alliance Defending Freedom.

Akademsko istraživanje dopušteno je u Grand Canyonu, ali se pažljivo prati i zahtijeva odobrenje najviše razine. Snellingov zahtjev za uzimanjem oko 60 geoloških uzoraka uskraćen je jer bi, unatoč znanstvenoj pozadini, koristio ove dragocjene uzorke neetično i svoje rezultate bi interpretirao kroz nekompatibilanu prizmu kreacionizma, kao što je do sada bio slučaj s velikom većinom kreacionističkih istraživanja.

Kao što je izvijestio Atlantik, administratori Grand Canyona tražili su pomoć od tri visoko kvalificirana geologa kako bi pregledali Snellingovu prijavu. Iako nije izričito rekao da želi upotrijebiti svoj rad kako bi dokazao da je kanjon djelo stvaranja neke više sile, njegova kontroverzna reputacija bila je dovoljna da se zahtjev odbije.

Neki tvrde da mu treba dati priliku da prikupi svoje uzorke, u slučaju da se ustanovu optuži za cenzuru. Nema apsolutno nikakve šanse da će njegova analiza stijena pobiti sve što znamo o svijetu, tako da to možda nije tako loša ideja.

Ipak, postoji zabrinutost da će puštanje kreacionista u Grand Canyon pružiti legitimnost tom intelektualno neodrživom pokretu. To je teška odluka, ali možemo pretpostaviti da je to bilo ono što je dovelo do odbacivanja Snellingove prijave.

"Znanstvenici ne bi smjeli biti prisiljeni mijenjati svoja uvjerenja kako bi odgovarala vladinim uvjerenjima kako bi mogli provesti svoje istraživanje", stoji u priopćenju Odgovora u Postanku. Naravno, nije vladina politika da bi svatko trebao prihvatiti određene geološke činjenice, ali ni jedan priznati geolog ne može biti kreacionist već u početku.

Svatko ima pravo vjerovati u sve što želi. Ipak, veličina znanosti je upravo ta da je istina što se dokaže, vjerovao netko u to ili ne.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene