Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mučen i ustrijeljen

'Kraljevski pokop' za borca koji je uhvatio Gadafija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedan od sirijskih pobunjenika koji je sudjelovao u hvatanju Muammara Gaddafija pokopan je nakon što je, prema tvrdnjama njegove rodbine, mučen i ustrijeljen u gradu Bani Walidu, bivšem Gaddafijevom uporištu.

Smrt Omrana Shabana pokazuje kolike još napetosti vladaju između grada Misrate, koji je 2011. tjednima bio pod opsadom Gaddafijevih snaga, i Bani Walida, grada koji je kao posljednji pao u ruke pobunjenika, a novi libijski čelnici imaju pune ruke posla da obuzdaju oružane skupine koje haraju zemljom.

Shaban je postao poznat nakon što su svijet obišle slike hvatanja Gaddafija kojeg su libijski pobunjenici, među kojima i Shabab, izvukli iz betonske odvodne cijevi, nakon čega je 20. listopada prošle godine ubijen u rodnom Sirtu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Oteli ih nakon slijetanja Kraj misteriozne otmice u brdima: Policija imala dozvolu za smrtonosnu silu Christian Brückner, Madeleine McCann Paklena zavjera Procurili novi detalji zlokobnog plana otmice Maddie McCann

>> Gadafijevom sinu ipak će se suditi u Libiji

Prema riječima rodbine, Shaban je u srpnju bio otet u blizini Bani Walida, kada se vraćao u Misratu. U Bani Walidu je, kao predstavnik vlade, pokušao smiriti sukobe. 'Otela ga je neka kriminalna skupina. Bio je ranjen u donji dio tijela i bio je mučen', kazao je njegov brat.

Oslobođen je početkom rujna uz posredovanje Mohammeda Magariefa, čelnika vladajućeg nacionalnog kongresa, ali je već bio u kritičnom stanju te je u ponedjeljak preminuo u Parizu.Stotine ljudi se nakon pogreba okupilo na molitvi na nogometnom stadionu u Misrati.

Najnovije napetosti između Misrate i Bani Walida došle su u vrlo teško vrijeme za libijske čelnike koji pokušavaju obuzdati oružane skupine nakon napada na američki konzulat u Bengaziju 11. rujna i pogibije američkog veleposlanika.(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene