Obavijesti Video Pretražite Navigacija
90-godišnji Abdulah

Hospitaliziran kralj moćne Saudijske Arabije i svjetske naftne sile

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Opet se nagađa o budućnosti vodstva saudijskog kraljevstva, svjetske naftne sile i ključnog čimbenika u politici Bliskog istoka.

Kralj Saudijske Arabije Abdulah, hospitaliziran u srijedu u Rijadu, ima upalu pluća zbog koje je u petak intubiran da lakše diše, objavio je kraljevski ured u priopćenju.

Pročitajte i ovo Joe Biden Ne žele eskalaciju Američki predsjednik Joe Biden jasno poručio: "Nećemo sudjelovati ni u kakvoj izraelskoj protuofenzivi na Iran" Iran lansirao stotine dronova i projektila na Izrael - 2 Napeto stanje Na nišanu Irana još jedna zemlja: Poručili su da ih pomno prate

Česte hospitalizacije 90-godišnjeg kralja redovno izazivaju nagađanja o budućnosti vodstva saudijskog kraljevstva, svjetske naftne sile i ključnog čimbenika u politici Bliskog istoka.

Kralj Abdulah, koji je posljednjih godina bio na niz operacija, hospitaliziran je kako bi "obavio neke pretrage", naveo je kraljevski ured.

Nakon što je intubiran, pacijent je stabilno, navodi se u priopćenju koje ne precizira trajanje hospitalizacije.

Kralj Abdulah je stupio na prijestolje u kolovozu 2005. nakon smrti svojega polubrata Fahda, iako je od 1995. on ustvari vodio kraljevstvo.

Razočarenje diljem svijeta: 'Političari nas ignoriraju'

U zadnje vrijeme se sve rjeđe pojavljuje u javnosti i često ga zastupa princ nasljednik Salman Ben Abdel Aziz (77), kao i na posljednjem summitu Vijeća za suradnju u Zaljevu, početkom prosinca u Kataru.

Princ Salman, kraljev polubrat, imenovan je princem nasljednikom u lipnju 2012.

Kralj Abdulah hospitaliziran je dok je Rijad aktivno angažiran u međunarodnoj koaliciji koja pod vodstvom Sjedinjenih Država izvodi zračne napade na džihadiste skupine Islamske države (IS) u Siriji i Iraku.

Ultrakonzervativno kraljevstvo je dugo bilo pod pritiskom da se uključi u borbu protiv džihadista i prekine financiranje i priljev saudijskih dragovoljaca u njihove redove. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene