Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi zakon

Kraj višestoljetne tradicije: Posljednja korida u Kataloniji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ljubitelji borbe s bikovima danas će gledati zadnju koridu u Kataloniji, uoči stupanja na snagu zakona koji će zabraniti tu višestoljetnu tradiciju, javlja BBC.

Oko 20 tisuća ljudi napunit će arenu Monumental u Barceloni i gledati izvedbu najboljih španjolskih matadora. Katalonski parlament izglasao je zabranu prošle godine, nakon što je 180 tisuća Katalonaca potpisalo peticiju kojom se tražilo obustavljanje borbe s bikovima zbog zlostavljanja životinja.

Zabrana stupa na snagu 1. siječnja, ali će nedjeljna korida u Barceloni biti zadnja u ovoj sezoni. Ulaznice su rasprodane rekordnom brzinom. Na crnom tržištu danas vrijede pet puta više. Međutim, tako velike posjete Monumentalu posljednjih su godina bile iznimka, a ne pravilo, što je i pripomoglo izglasavanju zabrane.

Osim borbe za prava životinja, jedan od razloga za zabranu bila je i želja katalonskih nacionalista da pokažu kako su drugačiji od ostatka Španjolske, u kojoj je korida zabranjena još jedino na Kanarskom otočju.

Protivnici borbe s bikovima kažu da će pokušati proširiti zabranu i u ostalom dijelu zemlje, ali će u tradicionalnom srcu koride, pokrajinama poput Andaluzije, naići na veliki otpor. Zagovornici koride odbacuju navode o okrutnosti prema životinjama i kažu da su borbe s bikovima dio kulturno-povijesnog nasljeđa te da se moraju zaštititi i očuvati. (Hina)

Pročitajte i ovo Uništenja u Gazi - 2 Najsmrtonosniji dan Krvavi napad na Gazu: Poginulo više od 160 ljudi, Izrael baca letke u potrazi za svojim taocima Slika nije dostupna Stručnjaci: Mali izgledi za zabranu Katalonija: Rasprave o mogućoj zabrani borbi s bikovima

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene