Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U Španjolskoj krah građevine kao i u Hrvatskoj

Cijene pale i 50 posto, no i dalje nema kupaca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prazni stanovi i kuće zjape diljem Španjolske i broje se u stotinama tisuća. Nakon građevinskog buma, kao i u Hrvatskoj, stigla je kriza.

Oni koji su kupili stanove ne mogu ih plaćati, oni koji bi ih htjeli kupiti nemaju novca, a građevinske tvrtke propadaju.

Pročitajte i ovo Vojna vozila Na putu prema Mađarskoj MORH upozorio građane zbog vojne kolone: "Molimo za strpljenje i razumijevanje" Španjolski premijer Pedro Sanchez i portugalski premijer Luis Montenegro Predlažu rješenje s dvije države Sanchez skuplja glasove za priznanje Palestine: Irska i Norveška za, Portugal suzdržan

Brzi se vlak u Ciudad Valdeluzu ne zaustavlja jer u tom novoizgrađenom gradu nema putnika. Tisuće stanova zjape prazni. Gradnja je krenula u vrijeme velike građevinske ekspanzije u Španjolskoj. Trebalo je to biti novo naselje 20-ak minuta od Madrida. Zvučalo je idealno, a završilo krahom. Kriza je zaustavila prodaju, prometne linije su ukinute. Oni koji su kupili stan sada ga ne mogu nikako prodati. Ni za pola cijene koju su platili.

'Razlika je bila što je vozio i stajao brzi vlak. Jednostavno nismo mnogo razmišljali i što se na kraju dogodilo? Kao i u mnogim španjolskim gradovima i mjestima - kriza. Zabava je gotova', kazao je Joaquin Ormazabal, gradonačelnik Yebesa.

Mnogi su izgubili posao, kredite ne mogu plaćati, a ni cijena iznajmljivanja ne pokriva ratu.

'Stanje je stvarno loše, mnogi žale što su kupili stan. Ima ljudi kojima prijeti propast jer su kupili dva ili tri stana misleći da će cijene nekretnina rasti. Ali nisu i sada su pred finnacijskim krahom. Ima i onih koji su sve što imaju investirali ovdje i sada su ostali bez ičega', kazao je vlasnik stana Juan Carlos Caballero.

U 10 godina građevinskog procvata gradilo se posvuda, sve i svašta.

'Ima kuća koje se nikada neće prodati. Najvjerojatnije će se na kraju doći do zaključka da nema nikakve koristi od njih i srušit će ih. Izgrađene su usred ničega, za njima nema potražnje i bit će jeftinije srušiti ih nego održavati', kaže Fernando Encinar s portala za prodaju nekretnina Idealista.com.

Prema nekim procjenam čak milijun i 600 tisuća novoizgrađenih stanova u kuća u Španjolskoj nije prodano. Građevinske tvrke većinom propadaju, a nema nikavih naznaka skorog poboljšanja. Svaka druga mlada osoba u Španjolskoj je nezaposlena.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene