Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Krizna situacija

Kosovu prijeti energetski kolaps, za dva tjedna bi moglo nestati struje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kosovska vlada još od 2013. godine nije riješila problem eksproprijacije 52 hektara zemljišta u središnjem Kosovu ispod kojeg su nalazišta lignita.

Kosovo bi za dva tjedna moglo ostati bez struje ukoliko se ne riješi problem opskrbe ugljenom za proizvodnju električne energije u termolektrani, izjavio je dužnosnik Kosovske energetske korporacije (KEK).

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić o nemirima na kosovu "Vučić se priprema za invaziju, gradi baze u obliku potkove": Uznemirujuće tvrdnje uglednog britanskog lista Ilustracija OBOREN REKORD Nije dizel, nije benzin, a nije ni plin: Europa se ove godine okrenula jeftinom, ali prljavom energentu

Ugljena za proizvodnju ima za još samo dva tjedna i Kosovo je pred energetskim kolapsom, rekao je glavni direktor Kosovske energetske korporacije Arben Gjukaj.

Kako prenose beogradski mediji, Gjukaj je agenciji Reuters rekao da Kosovo ima "ogromne rezerve lignita, ali ga nema dovoljno iskopanog za proizvodnju električne energije" jer kosovska vlada još od 2013. godine nije riješila problem eksproprijacije 52 hektara zemljišta u središnjem Kosovu ispod kojeg su nalazišta lignita.

"Tijekom sljedećih tjedana suočit ćemo se sa značajnim nedostatkom električne energije iz proizvodnih kapaciteta. Sve će ovisiti o opterećenju i kako ćemo koristiti rezerve ugljena", rekao je Gjukaj.

Električnu energiju Kosovo dobija iz termoelektrana Kosovo A i Kosovo B, a problem u opskrbi nije nov, pa su prethodnih godina na javnim natječajima za opskrbu izabrane dvije tvrtke iz Srbije.

Na mogući energetski kolaps Kosova prije nekoliko dana upozorili su i prištinski mediji, a Koha Ditore objavila je da kosovska vlada mora pod hitno riješiti eksproprijaciju osam kuća kako bi se omogućila eksploatacija ugljena.

Kosovski premijer Isa Mustafa upozorio je da svako kašnjenje može uzrokovati zaustavljanje rada Kosovske energetske korporacije. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene