Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zločin protiv čovječnosti

Kosovskom premijeru Haradinaju ponavlja se suđenje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivšem kosovskom premijeru Ramushu Haradinaju ponovit će se suđenje po nekoliko točaka optužnice u Den Haagu, odlučio je u Međunarodni sud za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji prihvativši žalbu tužiteljstva na presudu kojom je taj nekadašnji čelnik kosovske vojske optužen za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti 2008. oslobođen optužbe.

Suđenje će se po nekoliko točaka optužnice djelomično ponoviti Haradinaju, bivšem zapovjedniku oslobodilačke vojske Kosova (OVK), kao i bivšim pripadnicima OVK-a Idrizu Balaju koji je u prvostupanjskom postupku oslobođen krivnje, te Lahiju Brahimaju kojem je žalbeno vijeće u srijedu potvrdilo prvostupanjsku presudu na šest godina zatvora. Žalbeno je vijeće odredilo pritvor svoj trojici, objavljeno je.

Pročitajte i ovo Albin Kurti, kosovski premijer Veliki korak Preporuka za prijem Kosova u Vijeće Europe naljutila Beograd: "Ovo je dan srama" Aleksandar Vučić o nemirima na kosovu "Vučić se priprema za invaziju, gradi baze u obliku potkove": Uznemirujuće tvrdnje uglednog britanskog lista

U obrazloženju je žalbeno vijeće prihvatilo navode tužiteljstva u vezi sa zastrašivanjem važnih svjedoka i s neprikladnim inzistiranjem raspravnog vijeća da se tužiteljstvo drži zadanih rokova. Žalbeno je vijeće ocijenilo da je raspravno vijeće pogriješilo kad "tužiteljstvu nije dalo dodatno vrijeme kako bi se iscrpili svi razumni koraci da se zajamči svjedočenje dvoje ključnih svjedoka i naredilo da se slučaj zaključi prije nego što su poduzeti takvi razumni koraci", kaže se u obrazloženju ICTY-ja.

'Tužiteljstvo je tvrdilo da ti svjedoci imaju izravne dokaze koji se odnose na krivnju trojice optuženika, a odbili su svjedočiti zbog zastrašivanja i straha. Zato je tužiteljstvo tražilo ponovno suđenje po nekim točkama optužnice', dodaje se u obrazloženju. Prvostupanjske presude izrečene su početkom travnja 2008., a optužnicom su bili obuhvaćeni zločini počinjeni na Kosovu od 1. ožujka do 30. rujna 1998. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene