Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poruka s Kosova

Ministar pozvao SAD, NATO i EU da ''poduzmu mjere protiv mračnih sila''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbija želi zagospodariti jugoistokom Europe, a Rusija preko svoje tradicionalne saveznice obnoviti globalnu moć, izjavio je kosovski ministar vanjskih poslova Enver Hoxhay te pozvao SAD, EU i NATO da poduzmu "sve nužne miroljubive i preventivne mjere" protiv tih "mračnih sila".

"Važno je da svijet Srbiju vidi onakvom kakva stvarno jest, a ne onakvom kakva se predstavlja. Također je važno uvidjeti da Rusija koristi Srbiju u sklopu svog šireg plana za ponovno stjecanje moći", rekao je Hoxhaj.

Pročitajte i ovo Ilustracija Rat u Europi Poljska bijesni jer je Rusija povrijedila zračni prostor: Varšava traži objašnjenje Moskve Ilustracija Rat u Europi Rusija napala Kijev i Lavov, uzbuna u Poljskoj: ''Ruski projektil je ušao u naš zračni prostor, digli smo avione''

Tvrdi da Beograd, u suradnji s povijesnim saveznikom Moskvom, pokušava politički, gospodarski i vojno zagospodariti jugoistokom Europe, istodobno se pretvarajući da želi postati članicom unije 27 europskih zemalja.

"SAD i EU puno su uložili u širenje demokracije, obnovu i sigurnost, dok Rusija promiče autoritarnost, destrukciju i nesigurnost. Stoga je nužno da SAD, EU i NATO poduzmu sve nužne miroljubive i preventivne mjere kako bi sačuvale sigurnost i stabilnost na Balkanu", istaknuo je šef kosovske diplomacije.

Izgledi za članstvo u EU-u godinama su glavni motor reformi na Balkanu nakon desetljeća komunizma, slabog gospodarstva i etničkih sukoba.

Albanija, Makedonija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Srbija i Crna Gora na različitim su stupnjevima integracije u EU, no politički sukobi, etničke napetosti i zaostaci ratnih sukoba iz devedesetih godina kompliciraju taj put.

Hoxhay tvrdi da u tim procesima svoje prste ima Rusija, nadgledajući "preko ramena Srbije" kako ta zemlja destabilizira Balkan, regiju koju Moskva povijesno želi priključiti svojoj sferi utjecaja.

"Rusija posve očito koristi Srbiju ne samo da ponovno stekne uporište na Balkanu, nego i da se osveti NATO-u, SAD-u i Zapadu zbog gubitka utjecaja nakon pada Sovjetskog carstva", kaže kosovski ministar.

Srbija i Rusija ne priznaju neovisnost Kosova, proglašenu prije deset godina nakon rata kosovskih Albanaca i režima tadašnjeg srbijanskog diktatora Slobodana Miloševića. Rat je zaustavljen 1999. intervencijom NATO-a koji i danas osigurava krhki mir na Kosovu gdje živi značajna srbijanska manjina.

Hoxhaj tvrdi da Beograd širi utjecaj u regiji upravo preko etničkih Srba u BiH, na Kosovu, Crnoj Gori i do neke mjere u Makedoniji i u Hrvatskoj koja se 90-tih godina prošlog stoljeća i sama suočila s oružanom pobunom lokalnih Srba.

Kosovo, najmlađu europsku državu, posebno brine ubrzana militarizacija Srbije koju Rusija naoružava borbenim zrakoplovima, protuzračnim sustavima i drugom sofisticiranom vojnom opremom. Moskvu se, osim toga, dovodi u izravnu vezu s neuspjelim pučem u Crnoj Gori prošle godine kako bi se spriječilo priključenje te zemlje NATO-u

"Srbija se i dalje pokušava proširiti izvan svojih granica, a Rusija ne samo da podupire njezine ambicije, nego ih i jamči. Rusija nikada nije bila dobrodošla kao posrednik na Balkanu", kaže Hoxhay.

"Najbolje što bi preventivna diplomacija demokratskog svijeta mogla učiniti jest omogućiti Balkanu da svlada posljednju prepreku na putu mira i spriječi pobjedu najmračnijih sila u regiji", istaknuo je kosovski ministar. (HINA)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene