Obavijesti Video Pretražite Navigacija
5000 aktivnih vojnika

Kosovo stvara nacionalnu vojsku!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz kosovskih snaga sigurnosti uskoro će biti stvorena i kosovska nacionalna vojska. Takva je naredba danas stigla iz kosovske vlade.

Šest godina nakon odcjepljenja od Srbije, kosovska je vlada naredila stvaranje nacionalne vojske. U vojsci će biti 5000 aktivnih vojnika i 3000 rezervista.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Zastrašujuća poruka Rusija zaprijetila velikoj europskoj zemlji, za sve krivo nuklearno oružje: "Postat će naša meta!" John Kirby Pokušaj smanjenja napetosti Bijela kuća pozvala Srbiju da povuče snage raspoređene duž granice s Kosovom

Zapadni saveznici Kosova ne gledaju s potpunim odobravanjem na stvaranje kosovske vojske zbog straha od toga kako će taj potez biti primljen u Srbiji s obzirom na to da na Kosovu i danas živi oko 100.000 etničkih Srba.

Kosovski premijer Hashim Thaci rekao je kako će ovaj potez koristiti svim Kosovarima neovisno o njihovim političkim stajalištima te etničkom i religijskom opredjeljenju. Srbijanski premijer Ivica Dačić rekao je kako ova odluka ne bi bila u skladu s odredbama Bruxellesa.

Srbija otvara pregovore s Europskom unijom

Dačić je najavio da će Srbija od NATO tražiti garanciju da kosovska vojska neće ulaziti na prostor većinski srpskog sjevera bez posebne dozvole Saveza.

Iako Srbija i dalje ne priznaje neovisnost Kosova, odnosi između dvije zemlje posljednjih su se godina poboljšali. Srbija je de facto prepustila kontrolu nad sjeverom Kosova zauzvrat tražeći garanciju prava za etničke Srbe na prostoru Kosova te početak pregovora s Europskom Unijom.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene