Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Kosovo spremno za novi ustav

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Kosova Fatmir Sejdiu staviti će svoj potpis na Ustav Kosova no razlike s Ujedinjenim narodima glede pitanja koliko vlasti nova država treba imati još uvijek nisu razriješene.

Svečanost potpisivanja održat će se u nedjelju u Prištini u nazočnosti predstavnika više od 40 zemalja koje su do sada priznale Kosovo. Ostaju, međutim, proturječja glede ustava i pitanja koliko bi vlasti nova država trebala dijeliti s UN-ovom upravom na Kosovu, UNMIK-om. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kosovski predsjednik odbacio prijedlog o neutralnom Kosovu Slika nije dostupna Sejdiu: Sazreli uvjeti za neovisnost Kosova

Protivno prvotnim planovima, ovlasti upravljanja policijom, carinom i pravosuđem neće biti prebačene novoj državi uslijed inzistiranja glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona da te ovlasti trebaju ostati u okrilju UNMIK-a.

Po Banovom konceptu "preoblikovanja" UNMIK-a to bi se tijelo trebalo smanjiti ali bi još uvijek zadržalo konačnu riječ u ključnim područjima.

Pored toga bi po Banovim planovima misija EU-a (EULEX) s oko 2000 policajaca, sudskih i administrativnih dužnosnika ostala u okrilju UNIMK-a. EU je u početku očekivao da će EULEX zamijeniti UNMIK.

Banova stajališta potaknula su optužbe od strane čelnika u Prištini da on odbija priznati neovisnost Kosova. Banov plan, međutim, kritizira i Srbija. Obnašatelj dužnosti premijera srbijanske vlade Vojislav Koštunica ocijenio ga je "neprihvatljivim" i pokušajem da se otvore stražnja vrata za ulazak EULEX-a čime bi se potvrdila neovisnost Kosova.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene