Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Incidenti u Mitrovici

Kosovo još nema kompletne rezultate izbora, što će reći Bruxelles?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kosovsko izborno povjerenstvo još nema kompletne rezultate jučer provedenih izbora.

Zbog incidenata na sjeveru Kosova koji su doveli do prekida glasovanja na nekoliko biračkih mjesta, Središnje izborno povjerenstvo nema konačne podatke o izbornom procesu, a službeni Beograd i Priština i dalje su suzdržani u ocjenama i čekaju stajališta Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) i reakciju Bruxellesa.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Neprestane tenzije Krizni sastanak o Kosovu u Bruxellesu, Vučić poručio: "S Kurtijem nemam što razgovarati" Slika nije dostupna Maksimalno angažirana Ashton odgodila posjet Zagrebu zbog pregovora Srbije i Kosova

Istodobno, na srpskoj strani traju uzajamne optužbe tko je i koliko odgovoran za prijetnje i zastrašivanja birača koja su doživjela vrhunac napadom maskiranih osoba na biračka mjesta u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, što je izazvalo povlačenje promatrača OESS-a i zatvaranjem nekoliko birališta.

>> VIDEO Upao na biračko mjesto: Bacio suzavac i razbio biračke kutije!

Ministar u srbijanskoj vladi zadužen za Kosovo Aleksandar Vulin izjavio je u ponedjeljak navečer da će Zajednica srpskih općina biti formirana zahvaljujući velikom odzivu Srba koji žive južno od Ibra, ali je ocijenio i da su incidenti u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici 'jedino što smeta'. Četiri općine sa sjevera Kosova, s većinskim srpskim stanovništvom, po prvi put su od 2008. i proglašenja neovisnosti sudjelovale na izborima, no odaziv je bio lošiji od onog u drugim djelovima Kosova.

Predstavnici izborne liste Građanska inicijativa 'Srpska', koju je podupirala vlada u Beogradu, zbog tih su neregularnosti zatražili u nedjelju navečer ponavljanje izbora na sjeveru Kosova, a za izgrede optužili zastupnika Demokratske stranke Srbije (DSS) iz Mitrovice Marka Jakšića.

Jakšić je, pak, uzvratio optužbama da je vlada u Beogradu izdajnička, briselski sporazum nazvao izdajom i ocijenio kako je Beograd očekivao da Srbi izlaskom na lokalne izbore 'operu vlast od izdaje'. Za napad na birališta optužio je pripadnike žandarmerije MUP-a Srbije u civilu, što je iz MUP-a u ponedjeljak opovrgnuto.

DSS nekadašnjeg premijera Vojislava Koštunice izričito se protivi procesu pridruživanja Srbije Europskoj uniji i predvodila je kampanju za bojkot izbora, kojoj su se pridružile pojedine ekstremističke i nacionalističke organizacije, udruge i pokreti, poput 'Obraza' i 'Dveri', uz koje se vezuju i brojni slični incidenti u Srbiji.

Dužnosnici EU, nakon što je Bruxelles prošlog tjedna istaknuo da će pomno pratiti izborna događanja na Kosovu, suzdržani su u ocjeni regularnosti izbora. 'Europska unija osuđuje akte nasilja koji su se dogodili tijekom izbora na sjeveru Kosova', istaknuo je šef izaslanstva EU u Srbiji Michael Davenport.

'Što se tiče ocjene o ishodu izbora, moramo još pričekati da se konzultiramo s drugim institucijama', rekao je Davenport u ponedjeljak u Beogradu, dok beogradski mediji iz Bruxellesa javljaju da će se u središtu EU o kosovskim izborima očitovati 5. studenoga.

U međuvremenu, Građanska inicijativa 'Srpska', koju podupire srbijanska vlada, već je proglasila izbornu pobjedu u svih šest srpskih općina središnjeg Kosova. Lista 'Srpska' je, prema priopćenju, i u ostalih 14 kosovskih općina u kojima je sudjelovala na izborima dobila najviše glasova od svih srpskih lista. Izlaznost Srba u središnjem dijelu Kosova bila je iznad 53 posto, u pojedinim općinama čak i iznad 64 posto.

Po dosadašnjim ocjenama i u iščekivanju rješenja za četiri općine na sjeveru, izvjesno je da su Srbi glasovanjem osvojili mogućnost formiranja Zajednice srpskih općina, koja je Beogradu vrlo važan politički dio pregovora o normalizaciji postignutih u Bruxellesu 19. travnja.

Središnje izborno povjerenstvo (SIP) u Prištini priopćilo je da je na lokalne izbore do 19 sati u nedjelju izišlo 45,79 ili 814.780 upisanih birača, što je za 100.000 više nego na lokalnim izborima 2009. godine, u koje nije bio uključen sjever Kosova. Međutim, zbog incidenata i zatvaranja pojedinih birališta SIP nije objavio rezultate izbora u četiri općine sa srpskom većinom na sjeveru Kosova - Mitrovici, Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću.

U međuvremenu, glasnogovornik OESS-a Nikola Gaon izjavio je da je ova misija u ponedjeljak ujutro dopremila izborni materijal iz Zubinog Potoka, Leposavića i Zvečana u centar za prebrojavanje glasova, dok materijali s tri lokacije, koje su bile napadnute, nisu mogli biti zaštićeni i nisu u posjedu OESS-a.

'Ti materijali su prema onome što smo vidjeli na snimkama oštećeni, razbacani, tako da ja ne znam kakva im je sudbina, jesu li završili u nekom otpadu i što se dogodilo s njima', rekao je Gaon za Radio Slobodna Europa.

On je objasnio da su dužnosnici OESS-a morali napustiti ta birališta jer im je bila ugrožena sigurnost, a nisu mogli osigurati biračke materijale. Gaon je ocijenio da napad na izborni proces i na osoblje OESS-a zaslužuje svaku osudu i ne može biti toleriran.

Glede rezultata albanskih stranaka, prema neslužbenim podacima i proračunima nevladinog sektora u Prištini na temelju više od 90 posto pregledanih glasova, Demokratska partija Kosova Hashima Thacija ima oko 211.000 glasova (oko 34 posto), a približno toliko i drugoplasirani Demokratski savez Kosova, dok je na trećem mjestu Alijansa za budućnost Kosova s oko 105.000 glasova (17 posto). Oprbeni pokret Samoopredjeljenje na četvrtom je mjestu, a na petom Alijansa novo Kosovo.

Kako je ranije najavljeno, službeni rezultati izbora trebali bi biti priopćeni najkasnije 6. studenoga, ali je vjerojatno da će, zbog incidenata na sjeveru, kompletni podaci kasniti jer još nije poznato hoće li i na koliko biračkih mjesta izbori biti ponovljeni. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene