Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kosovo: Hashim Thaqi i službeno mandatar nove Vlade

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu imenovao je u utorak predsjednika Demokratske partije Kosova Hashima Thaqia, pobjednika parlamentarnih izbora od 17. studenoga, mandatarom za sastav nove vlade.

Zahvaljujući na imenovanju Thaqi je izjavio da je "Kosovo jedinstveno i spremno za vlastitu državu".

Pročitajte i ovo Parlamentarni izbori 2024. Pregovori još traju Pregovori Plenkovića i Domovinskog pokreta u slijepoj ulici, HDZ žestoko po Milanoviću: "Komično je pratiti kako se koprca" Davor Božinović i Julija Sviridenko sukobi u Europi Plenković: "Hrvatska nastavlja politički, vojno i humanitarno pomagati Ukrajini"

Thaqi je odmah počeo konzultacije s predstavnicima ostalih stranaka radi sastavljanja koalicijske vlade.

Thaqijeva Demokratska partija Kosova osvojila je na parlamentarnim i općinskim izborima 17. studenoga najviše glasova birača. Od 120 zastupnika kosovskog parlamenta Demokratska partija ima 37, Demokratski Savez Kosova 24, Alijansa za novo Kosovo 13, Demokratski savez Dardanije 11 i Alijansa za budućnost Kosova 10 zastupnika.

Predstavnici nesrpskih manjina u izravnim su izborima osvojili 4 zastupnička mjesta a za njih je rezervirano još 10 na temelju Ustavnog okvira Kosova koliko pripada i kosovskim Srbima.

Po dosadašnjim najavama, za očekivati je koaliciju Demokratske partije Kosova s Demokratskim savezom Kosova i sa zastupnicima nesprskih manjina, no moguće su i druge kombinacije.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene