Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zvijezda suđenja

KORUPCIJA U KRALJEVSKOJ OBITELJI Princeza Christina na sudu zbog pronevjere

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvi put u Španjolskoj kraljeva sestra Kristina Burbonska pojavljuje se u ponedjeljak na sudu zbog pronevjere javnog novca, što je jedan od najvećih korupcijskih skandala u kriznim godinama, koji se ipak nada izbjeći.

Kristina i njezin suprug, bivši olimpijski pobjednik Inaki Urdangarin, došli su na sud gotovo pola sata prije početka postupka u Palma de Mallorci, na Balearima.

Pročitajte i ovo Privođenje: Ivica Pavlačić - Para Nepravomoćna presuda Dobio 19 godina zbog ubojstva na Lemić Brdu: "Bili ste ljuti na njihove braniteljske mirovine? Možda vam se i od alkohola o pomutio um" Madrid Kriza stanovanja Izdali su više od 5000 zlatnih viza, a sad će ih ukinuti: ''Gotovo je nemoguće pronaći pristojan smještaj''

Pedesetogodišnja princeza je nesumnjivo 'zvijezda' ovog suđenja u kojemu su suoptuženi njezin suprug i još šesnaest osoba.

Druga kći Juana Carlosa i Sofije, Kristina Burbonska, optužena je da je od poreznika utajila prihode nastale pronevjerom 6 milijuna eura javnog novca za koju se optužuje njezina supruga Inakija Urdangariana i njegova bivšeg suradnika.

Infanta Kristina je od početka isticala da ne zna ništa o tome i da potpuno vjeruje suprugu s kojim je u braku osamnaest godina i od kojeg se ne želi razvesti unatoč pritisku kraljevske kuće koja nastoji umanjiti štetu koju ta afera ima za monarhiju.

Urdangarin (47), dobitnik olimpijske medalje u rukometu i njegov bivši suradnik Diego Torres optuženi su da su 'napuhali' vrijednost ugovora koje su između 2004. i 2006. potpisali institut Noos, neprofitabilna udruga za organiziranje športskih događaja kojoj su bili na čelu i koja se našla u središtu skandala, i regionalne vlade Baleara i Valencije.

Po optužnici, korist je dijelilo više lažnih tvrtki, među kojima i Aizoon, u vlasništvu Kristine i Inakija koji je financirao osobne troškove bračnog para, putovanja, radove i plesne tečajeve.

Urdangarin je optužen za pronevjeru, poreznu utaju, trgovanje ugledom, prijevaru i pranje novca. Državni odvjetnik je za njega tražio 19,5 godina zatvora a za Torresa 16,5.

Torres je od početka tvrdio da je kralj Juan Carlos bio upoznat s radom udruge Noos. Ponovio je to i u nedjelju navečer, uoči početka suđenja, u razgovoru za privatnu televiziju Sextu.

Sudac istrage je htio dokazati da je infanta sudjelovala u poslovima svog muža. No državni odvjetnik se usprotivio optužbi u tom smislu pa joj se na kraju sudi samo za poreznu utaju.

Obrana se još nada da će princeza ipak izbjeći suđenje zahvaljujući presedanu iz 2007. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene