458158
458158
458158
458158
458158

Korejske tvrtke u potrazi za investicijama u Hrvatskoj

  • , 24.11.2016., 13:40
  • Autor:
  • komentara

U potrazi za prilikama za investiranje i poslovnu suradnju u Zagreb su stigli korejski ulagači među kojima i njihov gospodarski gigant Samsung.

 
 
 
 
Korejski ulagači u Hrvatskoj (Video: Dnevnik Nove TV)
Korejski ulagači u Hrvatskoj (Video: Dnevnik Nove TV)

Dnevnik Nove TV donio je ekonomsku usporedbu Hrvatske i Republike Koreje.

Hrvatski BDP iznosi 43 milijarde i 870 milijuna eura, a korejski vrtoglavih bilijun i 290 milijardi eura. Dok je hrvatski proračun u minusu 2 milijarde i 400 milijuna kuna, njihov je u plusu šest i pol milijardi eura. Kada se pogleda izvoz i uvoz Hrvatska je u minusu pet milijardi i 100 milijuna eura, a Koreja u plusu 6 milijardi i 635 milijuna eura.

U osam mjeseci ove godine Hrvatska je u Koreju izvezla za 6 milijuna eura, a iz Koreje uvezla za 153 milijuna eura.

Prema ovim podacima očekivali bismo da je Hrvatska pozvala korejske tvrtke u goste, no zapravo su Korejci pokretači sastanka za povezivanje s domaćim tvrtkama.

Potencijal postoji unatoč razlici u gospodarskoj snazi

Iako je razlika u gospodarskoj snazi golema, potencijal za suradnju postoji jer je Korejcima Hrvatska omiljena turistička destinacija. Prošle godine došlo je više od 340 tisuća njihovih turista.

Korejac Lee Min-Seung je prošle godine u Zagrebu otvorio hostel za korejske turiste.
Zadovoljan je jer u Hrvatsku dolazi sve više i više njegovih sunarodnjaka.

„Posao ide jako dobro, i mislim da će se tako i nastaviti. Smatram da ima i prilike za napredak“, kaže Lee koji je brzo vidio još jednu poslovnu priliku pa je otvorio i konzultantsku tvrtku za pomoć Korejcima koji žele doći živjeti i raditi u Hrvatsku.

Osim u turizmu prilika za biznis ima i u informatici. Na poslovnom forumu predstavnike korejskog giganta Samsunga zanimale su usluge hrvatskih informatičkih tvrtki.

„Ono što sam zasada čuo da se radi većinom o zdravstvenoj industriji, softvera za medicinu ili djelatnosti i usluge oko bolnica ili tako nečega“, kaže Milan Puvača, Udruga izvoznika softvera Cisex.

Joseph So, Amerikanac korejskog podrijetla u Hrvatskoj je osnovao tvrtku i želi pokrenuti proizvodnju.

„Surađujem s nekoliko tvrtki u Hrvatskoj. S jednim proizvođačem kišobrana iz Zaprešića te s tvrtkom za industrijski dizajn iz Zagreba“, kaže So.

Investicije vrijedne 64 milijarde kuna

Hrvatska agencija za investicije trenutačno prati 196 ulagačkih projekata ukupne vrijednosti oko 64 milijarde kuna koji bi trebali otvoriti više od 18 i pol tisuća novih radnih mjesta. Nova ministrica gospodarstva najavljuje što će učiniti da investicija bude još više.

„Početkom iduće godine planiramo i predviđamo izmjene i dopune zakona o strateškim investicijama isto kao i izmjene i dopune zakona o poticanju ulaganja“, rekla je Martina Dalić, ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se