Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povezuju se s domaćim tvrtkama

Korejske tvrtke u potrazi za investicijama u Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U potrazi za prilikama za investiranje i poslovnu suradnju u Zagreb su stigli korejski ulagači među kojima i njihov gospodarski gigant Samsung.

Dnevnik Nove TV donio je ekonomsku usporedbu Hrvatske i Republike Koreje.

Pročitajte i ovo Otvorena dionica brze ceste od Mostanja do Vukmanićkog Cerovca Nakon tri godine izgradnje Nakon tri godine otvorena važna obilaznica: Butković najavio nove projekte Split - 23 Obljetnica članstva Jesmo li mogli bolje? Hrvatska je 10 godina u EU-u, koliko smo novca privukli, vole li nas investitori i što to neki ipak rade bolje od nas

Hrvatski BDP iznosi 43 milijarde i 870 milijuna eura, a korejski vrtoglavih bilijun i 290 milijardi eura. Dok je hrvatski proračun u minusu 2 milijarde i 400 milijuna kuna, njihov je u plusu šest i pol milijardi eura. Kada se pogleda izvoz i uvoz Hrvatska je u minusu pet milijardi i 100 milijuna eura, a Koreja u plusu 6 milijardi i 635 milijuna eura.

U osam mjeseci ove godine Hrvatska je u Koreju izvezla za 6 milijuna eura, a iz Koreje uvezla za 153 milijuna eura.

Prema ovim podacima očekivali bismo da je Hrvatska pozvala korejske tvrtke u goste, no zapravo su Korejci pokretači sastanka za povezivanje s domaćim tvrtkama.

Potencijal postoji unatoč razlici u gospodarskoj snazi

Iako je razlika u gospodarskoj snazi golema, potencijal za suradnju postoji jer je Korejcima Hrvatska omiljena turistička destinacija. Prošle godine došlo je više od 340 tisuća njihovih turista.

Korejac Lee Min-Seung je prošle godine u Zagrebu otvorio hostel za korejske turiste.
Zadovoljan je jer u Hrvatsku dolazi sve više i više njegovih sunarodnjaka.

„Posao ide jako dobro, i mislim da će se tako i nastaviti. Smatram da ima i prilike za napredak“, kaže Lee koji je brzo vidio još jednu poslovnu priliku pa je otvorio i konzultantsku tvrtku za pomoć Korejcima koji žele doći živjeti i raditi u Hrvatsku.

Osim u turizmu prilika za biznis ima i u informatici. Na poslovnom forumu predstavnike korejskog giganta Samsunga zanimale su usluge hrvatskih informatičkih tvrtki.

„Ono što sam zasada čuo da se radi većinom o zdravstvenoj industriji, softvera za medicinu ili djelatnosti i usluge oko bolnica ili tako nečega“, kaže Milan Puvača, Udruga izvoznika softvera Cisex.

Joseph So, Amerikanac korejskog podrijetla u Hrvatskoj je osnovao tvrtku i želi pokrenuti proizvodnju.

„Surađujem s nekoliko tvrtki u Hrvatskoj. S jednim proizvođačem kišobrana iz Zaprešića te s tvrtkom za industrijski dizajn iz Zagreba“, kaže So.

Investicije vrijedne 64 milijarde kuna

Hrvatska agencija za investicije trenutačno prati 196 ulagačkih projekata ukupne vrijednosti oko 64 milijarde kuna koji bi trebali otvoriti više od 18 i pol tisuća novih radnih mjesta. Nova ministrica gospodarstva najavljuje što će učiniti da investicija bude još više.

„Početkom iduće godine planiramo i predviđamo izmjene i dopune zakona o strateškim investicijama isto kao i izmjene i dopune zakona o poticanju ulaganja“, rekla je Martina Dalić, ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene