Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rasprave tri godine na mrtvoj točki

Koreje pregovaraju o nuklearnoj energiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pregovarači Južne i Sjeverne Koreje susreli su se u Pekingu u pokušaju obnove pregovora o denuklearizaciji Sjevera, ali bez velikih očekivanja od rasprava koje su na mrtvoj točki već gotovo tri godine.

Glavni pregovarač za Južnu Koreju Wi Sung-Lac i njegov sjevernokorejski kolega Ri Yong-Ho susreli su se ujutro u privatnom klubu u Pekingu drugi put u dva mjeseca. Cilj jednodnevnog susreta je otvaranje puta obnovi pregovora šestorice (Kina, obje Koreje, SAD, Japan, Rusija) o denuklearizaciji Sj. Koreje.

S Kinom kao domaćinom, ti su razgovori započeti 2003. na mrtvoj točki su od prosinca 2008. Pjongjang se iz njih službeno povukao u travnju 2009., mjesec dana prije izvođenja drugog nuklearnog pokusa nakon 2006. Sjever je potom u studenom 2010. otkrio postojanje tvornica za obogaćivanje uranija, otklanjajući perspektivu obnove dijaloga. Uključene strane žele, međutim, nastavak razgovora. (Hina)

Pročitajte i ovo Bosna i Hercegovina - 3 samit u Bruxellesu BiH na vratima pristupnih pregovora za ulazak u EU: "Bilo bi lijepo, ali bogami, traje predugo" Andrej Plenković Na samitu Plenković na nuklearnom samitu: "Treba vidjeti kako što lakše financirati nuklearnu energiju europskim sredstvima"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene