Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Početak suradnje

Koreje: Postignut dogovor o susretima obitelji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pokušali smo pojasniti činjenicu da će susreti razdvojenih obitelji biti prvi korak u procesu izgradnje povjerenja, rekao je čelnik južnokorejskog izaslanstva.

Sjeverna i Južna Koreja dogovorile su se u petak da se nastavi sa susretima obitelji razdvojenih Korejskim ratom unatoč ranijim zahtjevima Pjongjanga da Seul odgodi zajedničke vojne vježbe s američkom vojskom.

Pročitajte i ovo Sjeverna Koreja ispalila projektile - 5 Nova provokacija Sjeverna Koreja ispalila više od 200 granata: Južna Koreja stanovnike otoka poslala u skloništa Ministarstvo obrane Južne Koreje objavilo fotografije na kojima se vidi kako sjevernokorejski vojnici obnavljaju oštećena stražarska mjesta - 3 Raskinut vojni sporazum FOTO Rastu tenzije na poluotoku: Sjevernokorejski vojnici obnavljaju stara stražarska mjesta na granici

"Pokušali smo pojasniti činjenicu da će susreti razdvojenih obitelji biti prvi korak u procesu izgradnje povjerenja pa bi ih trebalo održati kao što je bilo najavljeno", rekao je čelnik južnokorejskog izaslanstva Kim Kyou-hun. "Sjevernjaci su na kraju prihvatili tu točku i dogovorili smo se", dodao je.

Izaslanstva Sjeverne i Južne Koreje započela su u srijedu razgovore, prve na tako visokoj razini od 2007., pružajući nadu u početak suradnje između dviju sukobljenih zemalja, pa makar samo po pitanju obitelji razdvojenih ratom.

Pregovori Sjeverne i Južne Koreje: Hoće li doći do obiteljskih okupljanja?

Izaslanstvo Juga predvodi najviši dužnosnik Nacionalnog vijeća sigurnosti Kim Kyou-hyun. On je kazao da je cilj Seula da se osigura da dođe do susreta obitelji, kao što je predviđeno programom.

Po Seulu, susret u Panmunjomu predložio je Pjongjang čije izaslanstvo predvodi Wong Ton-yong, zamjenik predsjednika organizacije koja se bavi odnosima između dvaju susjeda.

Sastanak nije spomenut u sjevernokorejskom tisku. Održava se u južnokorejskom dijelu pograničnog sela koje je ugostilo potpisivanje primirja u Korejskom ratu. Dvije zemlje još nisu potpisale mirovni sporazum nakon Korejskog rata i službeno je na snazi "primirje".(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene