Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Inicijativa prikupila 180 tisuća potpisa

Korak do zabrane koride u Kataloniji?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon Kanarskih otoka, i Katalonija razmišlja o ukidanju tradicionalne španjolske borbe s bikovima.

Katalonski regionalni parlament prihvatio je u petak u prvom čitanju zakon o zabrani borbe s bikovima.
Zakon je prošao sa 67 glasova za, 59 protiv i pet suzdržanih. Ukoliko nakon mogućih modifikacija zakon bude usvojen i u konačnom glasovanju, Katalonija će postati druga španjolska pokrajina koja će borbu s bikovima, višestoljetnu španjolsku tradiciju, staviti izvan zakona. Prvi su to učinili Kanarski otoci 1991. godine.

Pročitajte i ovo Pokladno jahanje - 2 Šokačko sijelo Plemenite životinje u središtu stoljetne tradicije: "Tko je progutao konjsku dlaku, to ostaje do kraja života" Đakovački bušari - 1 Vrijeme je za zabavu Afrička svinjska kuga je prošlost, otjerale je strašne buše: Pogledajte atmosferu s veselog karnevala u Slavoniji

Inicijativa za zabranu borbe s bikovima 'Prou' prikupila je za svoju namjeru 180 tisuća potpisa, gotovo četiri puta više nego što je bilo potrebno da se prijedlog stavi pred regionalni parlament. Protivnici borbe s bikovima smatraju da je korida 'kukavički' festival. 'Patnje životinja zbog zabave ne pripadaju društvenim vrijednostima 21. stoljeća. Bikovi se ne mogu braniti', rekla je predstavnica Inicijative za zabranu Anna Mola prije nego što je parlament glasovao o prijedlogu.

Borba s bikovima općenito gubi na popularnosti u Španjolskoj. Prema ispitivanju, samo 19 posto Španjolaca mlađih od 24 godine koridu smatraju interesantnom. Protivljenje je najveće u Kataloniji, gdje su dosad zatvorene dvije od tri arene za borbu s bikovima. Ljubitelji koride smatraju je dijelom nacionalne kulturne baštine, koja je nadahnula umjetnike poput Pabla Picassa i Ernesta Hemingwayja. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene