Obavijesti Video Pretražite Navigacija
surađivala s Gaddafijem

Kontroverzna tvrtka kao uzor za međunarodnu trgovinu nakon Brexita

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tvrtka koja je prodala rakete Gaddafiju je 'uzor' u post-brexit trgovini, kaže Michael Fallon. Tajnik obrane također naglašava kako Vlada podupire povećanu prodaju oružja Saudijskoj Arabiji.

Tvrtka za oružje koja je prodala rakete Gaddafijevom režimu u Libiji model je na koji će se Britanija ugledati, vezano uz angažman međunarodne trgovine nakon Brexita, rekao je ministar obrane.

Pročitajte i ovo Izraelski Iron Dome Prijetnje sigurnosti Šef najveće njemačke tvornice oružja upozorio: "Europa bi trebala izgraditi svoju Željeznu kupolu" Ilustracija Pomoć Ukrajini Šef NATO-a upozorio: "Bila bi povijesna pogreška dopustiti Putinu da prevlada. To bi bilo opasno za sve nas"

Michael Fallon izjavio je kako MBDA svojim radom jača reputaciju zemlje te da je uzor za vrstu partnerstva kakvu će tražiti nakon što je Velika Britanija napustila EU.

U 2007. godini MBDA je potpisala ugovor vrijedan 200 milijuna funti, za režim Gaddafija u Libiji. Diktator je tijekom 2011. godine, tijekom brutalnog građanskog rata, optužen za bombardiranje vlastitih građana.

Tvrtka također stvara rakete i prodaje ih zrakoplovstvu Saudijske Arabije koja bombardira civile u Jemenu, prenosi Independen.

Aktivisti su se obrušili su ministra obrane i optužili ga za udruživanje s oružjem. On je rekao da je MBDA izgradio "rakete velike reputacije koje nas čuvaju na sigurnom".

Na pitanje da li je britanska vlada učinila istu pogrešku koju je 2007. godine napravila potpisivanjem prodaje oružja Saudijskoj Arabiji, odgovorio je da se Saudijska Arabija ima pravo braniti.

Važno je napomenuti da je Velika Britanija drugi najveći izvoznik oružja u svijetu.

Andrew Smith iz kampanje protiv trgovine oružjem izjavio je: "Ako Fallon vjeruje da je MBDA model na koji se treba ugledati, govori vrlo zabrinjavajuće stvari o tome kako vidi britansku post-Brexit budućnost".

"Ako Velika Britanija igra pozitivnu ulogu na svjetskoj pozornici onda su tvrtke poput MBDA trebale biti osuđene, a ne uzor" dodaje Andrew Smith.

Dave Armstrong, izvršni direktor tvrtke MBDA UK, rekao je: "MBDA je oduševljen nastavkom povjerenja koje su nam dali Ministarstvo obrane i britanska vojska. Ugovori koji su danas objavljeni za Meteor, CAMM i Sea Viper pomoći će zaštiti sve tri oružane službe u Velikoj Britaniji, pružajući im nove vrhunske mogućnosti i osigurati da njihov trenutni sustav ostane relevantan za budućnost."

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene