Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zaobišao ih

Kongresmeni zbog Gadafija tuže Obamu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvostranačka skupina američkih kongresmena je u saveznom sudu podnijela tužbu protiv predsjednika Baracka Obame zbog poduzimanja vojne akcije u Libiji bez odobrenja Kongresa.

Deset članova Predstavničkog doma Kongresa potpisalo je tužbu u kojoj se kaže da je Obama prekršio ustav zaobilazeći Kongres. Rezolucija o ratnim ovlastima, donesena nakon američkog povlačenja iz rata u Vijetnamu, propisuje da američko sudjelovanje u borbenim operacijama koje nije odobrio Kongres mora biti prekinuto nakon 60 dana, a postrojbe se moraju povući za 90 dana. Rok od 90 dana ističe u nedjelju.

Tužba, čije je meta i ministar obrane Robert Gates, predstavlja izazov 'politici po kojoj bilo koji predsjednik može jednostrano odvesti SAD u rat', izjavio je demokratski kongresnik Dennis Kucinich, jedan od 10 tužitelja. 'Zatražili smo od suda da zaštiti američki narod od rezultata te ilegalne politike', dodao je Kucinich, pacifist poznat po protivljenju ratovima u Iraku i Afganistanu.

Među tužiteljima su i demokratski kongresnici John Conyers i Michael Capuano, te republikanci Walter Jones, Howard Coble i Ron Paul. Bijela kuća je odgovorila Kongresu da predsjednik Obama ima pravne ovlasti da nastavi američko sudjelovanje u NATO-ovoj operaciji u Libiji, i bez odobrenja zakonodavaca.

U materijalima koje je Obamina administracija u srijedu poslala Kongresu, navodi se da aktivnosti američkih vojnih snaga u Libiji ne dosežu 'neprijateljstva' u punom razmjeru, nužnom da bi se primjenjivali rokovi iz Rezolucije o ratnim ovlastima. Dva vodeća pravnika administracije, u svojoj su argumentaciji istakli da američke snage nisu bile u 'neprijateljstvima' barem od 7. travnja kada je NATO preuzeo vodeću ulogu u održavanju zone zabrane leta u Libiji, a SAD je preuzeo ulogu potpore, izvijestio je online The New York Times. (Hina)

Pročitajte i ovo Vladimir Putin "Neće proći nekažnjeno" Snažan udarac iz Moskve: 500 ljudi završilo je na ovom popisu, među njima i bivši predsjednik Joe Biden BRUJANJE AMERIČKIH MEDIJA VIDEO Biden opet šokirao sve prisutne: Zabunom rekao da mu je sin poginuo u ratu u Iraku

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene