Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kongres neće financirati povećanje snaga u Iraku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Demokrati koji sada vode američki Kongres neće dati predsjedniku Georgeu W. Bushu 'bjanko ček' za vođenje rata u Iraku, izjavila je predsjednica Predstavničkog doma Kongresa Nancy Pelosi, sugerirajući da bi Kongres mogao uskratiti financiranje slanja dodatnih postrojbi u Irak.

Pelosi je naglasila kako Demokratska stranka podržava ukupno povećanje oružanih snaga "da bi zaštitile američki narod od bilo kakve prijetnje nacionalnim interesima, bez obzira gdje se ona dogodila. No to je različito od povećanja broja vojnika u Iraku". Dodala je kako demokrati neće uskratiti financiranje snagama koje su već u Iraku.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bush čestitao na pobjedi Slika nije dostupna SAD: Premoćna pobjeda demokrata

No, sredstva za daljnja pojačanja u Iraku, a predviđa se da će Bush narediti slanje dodatnih 20.000 vojnika, proći će najstrožu kontrolu, kazala je Pelosi u emisiji TV-mreže CBS "Face the Nation".

"Na predsjedniku je teret opravdanja bilo kakvih dodatnih sredstava za misiju. Kongres je spreman iskoristiti svoja ustavna prava kako bi postavio pitanje opravdanosti tih troškova i rezultata koje ćemo dobiti", istakla je Pelosi. "Ne postoji 'carte blanche', 'bjanko ček' za njega da tamo čini što god želi", dodala je kongresna čelnica.

Na traženje da komentira izjave Pelosi, glasnogovornik Bijele kuće Alex Conant rekao je kako Bush pozdravlja svaku ideju o Iraku koja "vodi uspjehu".

"Drago nam je da predsjednica želi da uspijemo u Iraku", rekao je Conant.

Predsjednik Bush bi, kako se najavljuje, u srijedu trebao predstaviti novu američku strategiju za Irak, koja uz povećanje broja američkih vojnika previđa i odobravanje više sredstava za zapošljavanje i obnovu u Iraku.

Bijela kuća radi i na zahtjevu za odobravanjem dodatnih sredstava za financiranja ratova u Iraku i Afganistanu, od rekordnih 100 milijardi dolara, koji bi Bush trebao podnijeti Kongresu 5. veljače, zajedno s prijedlogom novog proračuna.

Republikanci u Kongresu izrazili su sumnju da demokrati žele ili mogu omesti predsjednikove planove. "Kongres nije sposoban za upravljanje taktikama u ratu", izjavio je čelnik republikanske manjine u Senatu Mitch McConnell u programu televizije Fox News.

Demokratski senator Joe Biden, predsjednik anjskopolitičkog odbora Senata koji je u nedjelju potvrdio da će se kandidirati za predsjedničke izbore 2008., rekao je kako bi povećanje broja vojnika u Iraku bila "tragična pogreška" ali da on ne vjeruje da Kongres ima ustavna prava preispitivati Bushovu vojnu strategiju jer predsjednik ima ovlasti vrhovnog zapovjednika za vođenje rata.

"Praktično nema načina da se kaže - gospodine Predsjedniče stanite", osim ako se dovoljno republikanaca ne pridruži demokratima i uvjeri Busha da mu je strategija pogrešna. "Ne možete se igrati i reći ne možeš potrošiti novac na to i na ovo", rekao je Biden u emisiji "Meet the Press" TV NBC.

John McCain, republikanski senator iz Arizone i također predsjednički kandidat za 2008., koji zagovara slanje 100.000 dodatnih vojnika u Irak jučer je u The Washington Postu napisao kako je upućivanja pojačanja na neodređeno vrijeme nužno za osiguranje mira na Bliskom istoku.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene