Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Komšić i Silajdžić protiv Koštuničina prijedloga

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i bošnjački član BiH Predsjedništva Haris Silajdžić usprotivili su se zauzimanju srbijanskog premijera Vojislava Koštunice da osuđenici haaškog tribunala kazne izdržavaju u zatvorima zemalja čiji su državljani.

Koštunica je najavio da će tako izdržavanje zatvorskih kazni haaških osuđenika pismom zatražiti od glavnog tajnika UN Ban Ki Moona te da će Srbija nastojati s drugim zemljama bivše Jugoslavije formulirati takav prijedlog UN-u.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PISMO NA PET STRANICA Komšić u pismu upućenom EU-u optužio Hrvatsku i Srbiju da se miješaju u unutarnja pitanja BiH Slika nije dostupna Srbija: Haški osuđenici kazne trebaju izdržavati u svojim državama

"Koštuničina inicijativa apsolutno je neprihvatljiva", izjavio je Komšić za Dnevni avaz. 

Dodao je kako podržava sadašnju praksu Haaškog tribunala o smještaju osuđenika.

"Koštuničin prijedlog ne smije biti prihvaćen jer bi u praksi mogao dovesti do korištenja čisto etničkih (nacionalnih) kriterija pri raspoređivanju haaških osuđenika u zatvor na prostoru bivše Jugoslavije", izjavio je Silajdžić.

Po njegovom tumačenju štetnost rješenja za koje se zauzima Koštunica očituje se i u nedavnom bijegu optuženika za ratne zločine na 20 godina Radovana Stankovića iz zatvora u Foči.

"Srbija nema kapacitete da osigura neophodne standarde i mjere sigurnosti za tako veliki broj haaških osuđenika koji su njezini državljani", rekao je Silajdžić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene