Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova agonija

Nove drame rudara: Dva zarobljena u Kolumbiji, četiri u Ekvadoru!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dva rudara ostala su zarobljena u rudniku ugljena na sjeveroistoku Kolumbije, a četiri na jugu Ekvadora.

'Imamo nadu da ćemo ih pronaći žive, radimo 24 sata na dan. Na spašavanju radi 30 ljudi u smjenama, u svakoj smjeni ih radi po 10, a mijenjamo ih svakih sat vremena', rekao je Luis Fernando Pineros, šef Obrane civilnih snaga.

Pročitajte i ovo Akcija spašavanja nakon nesreće u rudniku u Turskoj STIŽE ERDOGAN U eksploziji u Turskoj poginulo najmanje 40 rudara: ''Još uvijek je tamo požar'' Slika nije dostupna Akcija spašavanja Četiri rudara zatrpana u rudniku u Walesu

S dvojicom rudara još nije uspostavljena komunikacija, a svi se nadaju 'čileanskom efektu' uspješnog spašavanja 33 rudara koje je pratio cijeli svijet, prenosi AP.

Dva rudara su bez hrane i zraka, zbog čega se iz sata u sat smanjuje mogućnost da su Hernan Alfonso Barrera Pena i John Freddy Ordonez Trivino živi u La Esperanza rudniku. Stručnjaci za rudnike pokušavaju doći do njih preko paralelnog tunelskog sistema, javlja Caracol radio.

U prošlosti su se nesreće u rudnicima u Kolumbiji često događale zbog urušavanja zemlje.

>> VIDEO: Pogledajte kako su tekla izvlačenja rudara

Četiri  rudara su zarobljena u rudniku na jugu Ekvadora, javljaju tamošnje vlasti. 'Rudari su zatočeni od 3 sata ujutro. Nalaze se na dubini od 150 metara', potvrdio je Jorge Espinosa, zamjenik državnog tajnika za razvoj rudarstva Ministarstva za neobnovljive prirodne resurse Ekvadora.

Najmanje 50 spasioca pokušava ih osloboditi. 'Ne znamo u kakvom se stanju rudari nalaze. Nismo uspjeli uspostaviti kontakt s njima', dodao je Espinosa. Ovaj tragičan događaj dogodio se samo dva dana nakon spašavanja 33 čileanskih rudara, koji su pod zemljom proveli 69 dana.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene