Obavijesti Video Pretražite Navigacija
‘Ljubav naroda prema slobodi'

Kohl, Gorbačov i Bush obilježili 20. godišnjicu pada Berlinskog zida

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemački predsjednik Horst Koehler zahvalio se u subotu na obilježavanju 20. godišnjice pada Berlinskog zida u Berlinu bivšem njemačkom kancelaru Helmutu Kohlu te bivšim predsjednicima SAD-a i SSSR-a Georgeu Bushu ocu i Mihailu Gorbačovu na zaslugama u procesu ujedinjenja Njemačke.

‘Ljubav naroda prema slobodi, mirne revolucije 1989. i politička umješnost ove trojice državnika otvorile su narodima istočne Europe mnoga vrata, promijenile kartu Europe i svijetu priskrbile nove šanse’, rekao je njemački predsjednik Horst Koehler obraćajući se sudionicima svečane akademije povodom 20. godišnjice pada Berlinskog zida što se u organizaciji zaklade ‘Konrad Adenauer’ održava u Berlinu. Koehler je u nazočnosti Kohla, Busha i Gorbačova današnju političku elitu pozvao da se ugleda na djelo državnika koji su srušili ‘Željeznu zavjesu’ te se založio za jedinstvenu sigurnosnu i vanjsku politiku Europe koja bi ‘uključivala Rusiju’ i bila ‘izvrsna nadopuna transatlantskoj suradnji’.

Pročitajte i ovo U Maksimirskoj se tijekom radova urušio zid Novi incident FOTO Drama u Zagrebu: U Maksimirskoj se urušio zid Slika nije dostupna Anketa Četvrtina Nijemaca žali za Berlinskim zidom

'Sretna okolnost'

Bivši njemački kancelar Helmut Kohl, za čijeg je mandata pao Berlinski zid, zahvalo se Bushu i Gorbačovu na suradnji tijekom procesa ujedinjenja Njemačke te je tu suradnju nazvao ‘sretnom okolnošću’. ‘Mi Nijemci nemamo mnogo toga u povijesti čime bi se ponosili. Ali imamo svaki razlog biti ponosni na njemačko ujedinjenje. Nijemci su postali razumni i konačno se s njima može surađivati’, rekao je Kohl aludirajući na odnos Njemačke i ostatka svijeta u prošlosti. Bivši njemački kancelar, koji se od jednog pada prošle godine nalazi u invalidskim kolicima te ima vidnih teškoća u artikulaciji, izrazio je zahvalnost što se još jednom našao ‘sa svojim prijateljima’. ‘Nisam siguran da ću još jednom imati prilike za ovakav nastup’, rekao je 79-godišnji bivši demokršćanski kancelar.

'Ujedinjenje nije palo s neba'

Bivši sovjetski predsjednik Gorbačov podsjetio je u svom govoru na to da proces ujedinjenja nije bio jednostavan i da ‘nije pao s neba’. ‘Nepunih tri mjeseca uoči pada zida sam Kohlu rekao da će proces ujedinjenja Njemačke biti najveći izazov 21. stoljeća’, rekao je Gorbačov. On je istodobno kritizirao činjenicu da prilike za suradnju istoka i zapada koje je sa sobom donio pad zida nisu dovoljno iskorištene. ‘Mi moramo u budućnosti ići zajedno’, zaključio je Gorbačov. Bivši američki predsjednik George W. H Bush, koji također hoda pomoću štapa, izrazio je sreću što je sudjelovao u procesu završetka ‘Hladnog rata’. ‘Na kraju je ipak pobijedila volja građana’, rekao je Bush.

Nazočila i Merkel

Trojica državnika naočigled su uživala u međusobnom društvu, na prvoj takvoj prigodi nakon mnogo godina. Svečanosti u organizaciji, demokršćanima bliske, zaklade ‘Konrad Adenauer’ pod nazivom ‘Pad zida i ujedinjenje - Pobjeda slobode’ nazočila je i njemačka kancelarka Angela Merkel. Berlinski zid, simbol Hladnog rata koji je dijelio grad i Njemačku, srušen je u studenome 1989. godine, a dvije Njemačke ujedinile su se 11 mjeseci kasnije. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene