Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zauzela ih Rusija

Krim: Napadnut ukrajinski izviđački zrakoplov, Rusi pucali na misiju OESS-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ukrajinski pogranični patrolni zrakoplov napadnut je u subotu dok je letio na oko kilometar od administrativne granice s Krimom koji je zauzela Rusija, objavila je ukrajinska granična služba.

U pucnjavi nema ozlijeđenih, rekao je glasnogovornik službe, dodajući da zrakoplov nije bio naoružan.

Pročitajte i ovo Njemački borbeni zrakoplovi Eurofighter Burno iznad Baltika Njemački borbeni zrakoplovi presreli rusku letjelicu Crveni trg, Moskva - 2 rat dronovima Rusija tvrdi da je oborila dva ukrajinska drona kod Moskve i Sankt Peterburga

Trojica članova posade lakog zrakoplova tipa Diamond bili su u izviđačkoj misiji, dodao je.

Ruske snage zauzele su Krim prošli tjedan. Proruski separatisti proglasili su to područje dijelom Rusije i 16. ožujka planiraju održati referendum kako bi to potvrdili.

Užarena telefonska linija između SAD-a i Europe: Svi zabrinuti!

Moskva tvrdi da na Krimu nema vojnike osim onih koji su ondje uobičajeno stacionirani s Crnomorskom flotom.

Ukrajinske informatičke sustave napao opasan virus

Moćan računalni virus napao je informatičke sustave u Ukrajini i od 2013., kada je počela politička kriza u toj zemlji, zabilježena su 22 slučaja, objavila je britanska obrambena tvrtka BAE Systems.

Virus nazvan Snake (zmija) 'jedna je od najsofisticiranijih i najustrajnijih prijetnji koje proučavamo', ističe podružnica tvrtke specijalizirana za borbu protiv kibernetičke špijunaže, BAE Systems Applied Intelligence, u novom izvješću objavljenom u petak.

Virus se pojavio 2006., a agresivnije se koristi od 2013.: od 56 slučaja zabilježena od 2010. u cijelom svijetu, 44 su zabilježena od prošle godine. Ukrajina je glavna meta s 22 slučaja od 2013., od kojih 14 od početka 2014. godine.

Operateri tog virusa rade radnim danima i uglavnom u vrijeme koje odgovara moskovskoj vremenskoj zoni, navodi se.

'Postoje elementi koji upućuju na povezanost' između virusa Snake i 'prethodnih napada povezanih s ruskim izvorima, ali ne može se točno reći tko stoji iza toga', rekao je u subotu predstavnik tvrtke Dave Garfield, stručnjak za informatičku sigurnost.

Korisnici tog virusa imaju 'pristup kompletnim informatičkim sustavima u koje se ubace'. 'Sposobnost virusa da hibernira, ostajući posve neaktivan nekoliko dana, otežava njegovo otkrivanje.'

Po pisanju Financial Timesa od subote, taj je virus ubačen u informatičke sustave vlade u Kijevu i važnih ukrajinskih organizacija.

Snake se može usporediti s virusom Stuxnet, koji je 2010. napao iranski nuklearni program za što je Teheran okrivio Izrael i SAD.

Rusi pucali na misiju OESS-a i zabranili im pristup Krimu

Pod pucnjevima upozorenja međunarodni vojni promatrači bili su primorani odustati od ulaska na Krim. To je već treći put da je OESS blokiran u pokušaju ulaska na Krim, koji se i dalje nalazi pod kontrolom proruskih snaga.

U Moskvi se istovremeno održavao razgovor na Kremlju s ukrajinskim veleposlanikom, no nema izvještaja da je bilo kakav pomak u pregovorima ostavren.

Američki predsjednik Barack Obama, te francuski predsjednik Francois Hollande upozorili su Rusiju da će upotrijebiti i nove mjere u pritiscima na smirivanje krize u Ukrajini. No, nisu dali detalje koje bi to mjere bile, osim već ranije najavljenih gospodarskih sankcija.

No, ni Rusi nisu diplomatski mirovali. Ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je poručio da 'krizu nisu Rusi kreirali. Mi smo spremni na ravnopravne pregovore, a ne da nas se optužujue', te poručio Amerikancima da bi se ustrajanje prema sankcijama moglo njima na kraju obiti o glavu.

Moskva već najavljuje da bi mogla zaustaviti već ranije dogovorene inspekcije svog strateškog naoružanja.(Hina/Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene