Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ključne točke državne sigurnosti

Putinovih 9 briga za 2016. godinu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusija će se u ovoj godinu fokusirati na devet ključnih točaka važnih za sigurnost zemlje.

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je nacionalnu sigurnosnu strategiju za 2016 godinu u kojoj je pobrojeno devet ključnih točaka, odnosno opasnosti koje prijete Rusiji.

1. Pobune u Rusiji koje su povezane s podrivanjem tradicionalnih vrijednosti i korupcijom. Prema dokumentu, takve bi aktivnosti mogle doći od radikalnih socijalnih grupa, nacionalista, ekstremnih vjerskih ideologija ili pak stranih NGO-a ali i pojedinaca koji pokušavaju potkopati ruski teritorijalni integritet te destabilizirati političke procese.

2. SAD razvija biološko oružje
Sve više zemalja ima nuklearno oružje pa je rizik za Rusiju sve veći. 'Mreža laboratorija američke vojske za biološko oružje širi se na Rusiji susjedne zemlje.

Pročitajte i ovo Legija Sloboda Rusiji Cezar ima poruku za cara Zapovjednik ruskih legionara koji napadaju Rusiju: "Idemo u rat, umarširat ćemo u Moskvu!" Izraelski borbeni avion F-15 Pitanje koje visi u zraku Svijet strahuje nakon izraelske najave: Je li moguće da Izrael napadne iranska nuklearna postrojenja?



3. Širenje NATO-a
Sjevernoatlantski savez sve je veća prijetnja granicama Rusije i nacionalnoj sigurnosti, stoji u dokumentu koji je potpisao Putin. Ipak, Rusija je i dalje zainteresirana za fer dijalog i dobre odose s članicama NATO-a.

4. Ukrajina

SAD i EU podupiru Ukrajinu, a u međunarodnoj zajednici Rusija se prikazuje kao 'neprijatelj'. Ukrajina je postala dugoročno faktor nestabilnosti u Europi, navodi se u strategiji.

5. NE nuklearnom naoružanju
Rusija je spremna razgovarati smanjivanju nuklearnog naoružanja, ali samo ako to budu spremne učiniti i ostale članice međunarodne zajednice.



6. Ratovanje informacijama

Ruske tajne službe, kao i one drugih zemalja, vrlo su aktivne i bore se za što veći internacionalni utjecaj.

7. Upotreba vojne sile

Vojna sila, stoji u strategiji, može se koristiti samo kada su ugroženi nacionalni interesi.

8. Ekonomska stabilnost Rusije je ugrožena
Rusija ovisi o vanjskom gospodarskom okruženju, a prijeti joj da ostane bez svojih glavnih prirodnih resursa - ruda i vode.

9. Što napraviti za gospodarstvo

Ruska vlada planira osigurati ekonomsku stabilnost, a zemlja treba uravnoteženi proračun, smanjiti inflaciju te spriječiti odljev kapitala, navedeno je u strategiji nacionalne sigurnosti Rusije, piše RT.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene