Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Klimatski summit

50-ak šefova država i vlada okuplja se na otoku na Seini, među njima i Plenković

Emmanuel Macron (Foto: AFP)
Emmanuel Macron (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija +0 Emmanuel Macron (Foto: AFP) Galerija 1/1 >>
Manje od mjesec dana od okupljanja 23.000 izaslanika na UN-ovoj klimatskoj konferenciji u Njemačkoj, francuski predsjednik Emmanuel Macron u utorak bi trebao voditi novi jednodnevni summit o zaštiti Zemlje od globalnog zatopljenja.

"One Planet Summit" u Parizu, koji organiziraju Francuska, Svjetska banka i UN, obilježit će drugu godišnjicu Pariškog klimatskog sporazuma.

Francuski dužnosnici kažu da summit nije repriza prošlomjesečne konferencije u Bonnu na kojoj su dogovorene financijske mjere za siromašne zemlje i pravila za primjenu Pariškog sporazuma.

Umjesto toga sastanak će biti posvećen ključnom pitanju financiranja: kako usmjeriti svjetske tokove novca u investicije koje su dobre za okoliš i kako pomoći južnim državama.

Macron se u utorak ujutro trebao sastati s ključnim donatorima, uključujući bivšeg gradonačelnika New Yorka Michaela Bloomberga, osnivača Microsofta Billa Gatesa i utemeljitelja Virgina Richarda Bransona.

Potom će u Elizejskoj palači prirediti ručak za šefove država i vlada prije početka sastanka na vrhu.

U intervjuu s američkom televizijom CBS u ponedjeljak Macron je nazvao američko povlačenje iz Pariškog sporazuma krajnje agresivnim te rekao da ako bi predsjednik Donald Trump odlučio vratiti se u sporazum, ne bi ga mogao promijeniti.

Pedesetak šefova država i vlada okupit će se na otoku Seguin na Seini, u zapadnom predgrađu Pariza, među njima Meksikanac Enrigue Pena Nieto, Britanka Theresa May, predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, predsjednici afričkih država, glavni tajnik UN-a Antonio Guterres... Velike zagađivače predstavljat će diplomati niže razine, ministri u slučaju Kine, Indije ili Kanade.

SAD će zastupati otpravnik poslova, no američki parlamentarci, predstavnici poduzeća i raznih zaklada doći će kako bi kazali da je "Amerika još uvijek tu". Očekuju se i predstavnici velikih svjetskih financijskih institucija, javnih i privatnih, kao i nevladinih organizacija, te među ostalima američki glumac Leonardo DiCaprio koji se jako angažirao za zaštitu okoliša.

Hrvatsku će predstavljati premijer Andrej Plenković i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene