Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vjetar razbuktao vatru

Kiša zaobišla Hercegovinu, požari i dalje prijete

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Promjena vremena uz zahlađenje i padaline tek je djelomice popravila stanje u dijelovima Bosne i Hercegovine koji su u proteklim danima bili zahvaćeni požarima, a vatra u ponedjeljak i dalje prijeti širim područjima Konjica te Mostara i Trebinja.

Kiša koja je pala u noći između nedjelje i ponedjeljka ugasila je požar kod Srebrenice u istočnoj Bosni, a u zapadnom je pak dijelu Bosne nevrijeme stvorilo i pošekoće u prometu.

No na području Hercegovine kiša nije uopće pala, a jak vjetar koji puše od jutarnjih sati razbuktao je vatru u tom dijelu zemlje, izvjestili su iz entitetskih stožera civilne zaštite.

U gašenju požara u okolici Boračkog jezera kod Konjica te na Ruištu kod Mostara angažirani su helikopteri oružanih snaga BiH, a najavljeno je kako će im se tijekom dana pridružiti i jedan ruski protupožarni helikopter koji je u nedjelju sletio u sarajevsku zračnu luku.

Pročitajte i ovo Požar kod Šibenika Radi se na dogašavanju Požar kod Šibenika pod kontrolom vatrogasaca: "Izgorjela je površina od oko 450 hektara" Požar kod Šibenika Gasi ga 50 vatrogasaca Veliki požar kod Šibenika: "Zbog vjetra se vatra brzo širi, a gašenje otežava i nepristupačan teren"

>> Gori Hercegovina: Vatra prijeti kućama, ozlijeđeni vatrogasci!

Ta letjelica može u jednom naletu ponijeti do pet tona vode. Požari prouzročeni velikim vrućinama ali i ljudskom nepažnjom u proteklim su danima unišitili na stotine hektara niskog raslinja ali i gustih šuma. Tako je kod Konjica izgorjelo više od 150 hektara borove šume ali i zaštićenog četinara munike.

Ogromna šteta pričinjena je i šumama na području Ruišta, jedne od do sada rjetkih prirodnih oaza nadomak Mostaru. Cjelovite procjene o dosadašnjoj šteti pričinjenoj šumama još nisu izrađene, no nagađa se kako bi one mogle dosegnuti iznose od više milijardi eura.

Profesor na šumarskom fakultetu u Sarajevu Faruk Mekić izjavio je kao bi ukupna šteta mogla premašiti vrijendost od deset milijardi konvertibilnih maraka (pet milijardi eura).

"Ono što će se dogoditi nakon ovoga je ravno ekološkoj katastrofi", izjavio je Mekić za Al-Jazeeru Balkans, naznačivši kako će za obnovu uništenog šumskog fonda trebati desetljeća. (Hina) 

 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene