Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jednoglano odobrena odluka

Kirgistan zatvara američku vojnu bazu na svom tlu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kirgistanski parlament u četvrtak je gotovo jednoglasno odobrio odluku vlade o zatvaranju američke vojne baze na svome tlu, čime Sjedinjene Države gube posljednju bazu u središnjoj Aziji, koja im je iznimno važna za opskrbu vojnih snaga u Afganistanu.

Odluka kirgistanskih parlamentaraca bit će velik izazov za novog američkog predsjednika Baracka Obamu koji planira pojačanjem od 17.000 novih vojnika u Afganistanu suprotstaviti se osnaženim talibanima.

Pročitajte i ovo Ilustracija na obali Crnog mora NATO povlači potez koji će sigurno razbjesniti Putina Ilustracija građani se mole za strpljenje U petak se zatvara važna zagrebačka prometnica zbog radova: Ovo su obilazni pravci

Kirgistan je odlučio zatvoriti bazu Washingtona i Moskve za nadzor središnje Azije, golema prostora koji je nekad bio dio Sovjetskog Saveza, a danas je interesna sfera Rusije Kirgistan je odlučio zatvoriti bazu u doba jačanja napetosti između Washingtona i Moskve za nadzor središnje Azije, golema prostora koji je nekad bio dio Sovjetskog Saveza, a danas je interesna sfera Rusije. Od 90 zastupnika u parlamentu kojim dominira vladajuća stranka, za zatvaranje baze glasovalo je njih 78. SAD 'će dobiti 180 dana da završi operacije u zrakoplovnoj bazi', rekao je kirgistanski ministar vanjskih poslova Kadirbek Sarbahev nakon glasovanja.

Odluku u roku od mjesec dana mora potpisati predsjednik Kurmanbek Bakijev. Bakijev je najavio otkazivanje gostoprimstva Amerikancima pošto je od svoje saveznice Rusije primio više od 2 milijarde dolara pomoći i zajma. Pritom je optužio Washington da odbija isplaćivati veću svotu za najam baze. 

Rusija ne plaća najam svoje baze

I Rusija ima svoju zrakoplovnu bazu u Kirgistanu, ali ne plaća najam jer se njome koristi u skladu sa zajedničkim sporazumom o sigurnosti. SAD i njegovi saveznici već dopremaju pomoć i prebacuju vojnike u Afganistan iz baza u Europi i Perzijskom zaljevu, no razmatraju i druge dobavne pravce i o tome je ovaj tjedan američki vojni zapovjednik David Petraeus razgovarao s uzbekistanskim vlastima.

Moskva i Biškek odbacili su bilo kakvu vezu između ruske novčane pomoći i odluke o zatvaranju vojne baze za Amerikance, no dio oporbe optužio je Bakijeva da prodaje interese domovine Rusiji. Neki kritičari upozoravaju da bi zatvaranje baze moglo povećati nestabilnost u regiji, a to je posebno opasno u vrijeme jačanja radikalnog islama u središnjoj Aziji.

'U ovako teškim vremenima slabljenje sustava regionalne sigurnosti otvara prostor ekstremizmu i terorizmu', drži Bakit Bešimov, oporbeni političar te zaključuje da je 'odluka o zatvaranju američke vojne baze bila preuranjena'.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene