Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Etnički motivirani neredi

Kirgistan: U neredima 37 poginulih, 500 ozlijeđenih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najmanje 37 osoba je poginulo, a više od 500 je ozlijeđeno u nemirima koji su ujutro izbili na jugu Kirgistana, priopćili su službeni izvori u Biškeku.

Glasnogovornica ministarstva zdravstva Jelena Bailinova je rekla da je u gradu Ošu, prema do sada dostupnim podacima, poginulo 37, a ozlijeđeno je više od 500 osoba te da su ozljede uglavnom nanesene vatrenim oružjem.

Pročitajte i ovo Neredi u Splitu - 35 Kaos i nakon utakmice FOTO Navijački neredi u Splitu: Privedena 51 osoba, tri policajca prevezena u bolnicu, gorjeli kontejneri... Slika nije dostupna Teško ozlijeđen i ministar Kaos Kirgistana: Ministar i zamjenik premijera kritično

Privremeno čelništvo Kirgistana odmah je proglasilo izvanredno stanje u Ošu i okolnom području te uputilo pojačanja snagama sigurnosti. Svjedoci javlju da se na ulicama tog grada, gdje su u četvrtak navečer skupine mladića počele razbijati izloge i paliti vozila, čuje pucnjava.

Još nije jasno što je izazvalo najnoviji val nemira. U Ošu živi brojna uzbečka manjina i do sada je bilo dosta etnički motiviranih nemira. U Kirgistanu je stanje napeto od masovnih prosvjeda u travnju kojima je sa vlasti zbačen predsjednik Kurmanbek Alijev.

Pozivi na uspostavljanje mira

Predsjednik Kine Hu Jintao i predsjednik Rusije Dmitrij Medvedev pozvali su na uspostavljanje mira u Kirgistanu.

'Iskreno se nadamo da će se stanje u Kirgistanu ubrzo stabilizirati', rekao je kineski predsjednik na samitu Šangajske organizacije za suradnju koji se održava u glavnome uzbečkom gradu Taškentu. 'Kina i ostale susjedne zemlje i dalje će nastaviti nuditi svu potrebnu pomoć Kirgistanu', dodao je.

Ruski predsjednik također je izjavio kako bi želio da se u Kirgistan, zemlji u kojoj, osim SAD-a, i Rusija ima svoju vojnu bazu, vrati mir. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene