Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Usporedba nije kompliment

Kirgistan tek postaje demokracija: 6 puta manji BDP od hrvatskog

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Usporedba Hrvatske s Kirgistanom, jedinom zemljom koja stoji lošije od nas, sve je samo ne kompliment. Njihov je BDP po glavi stanovnika 6 i pol puta manji od hrvatskog. I tek na današnjim izborima postaju parlamentarna demokracija.

Brdovita seoska Kirgijska republika četiri je puta veća od Hrvatske. Nalazi se u središnjoj Aziji između Kine i Kazahstana. Ima 5 milijuna stanovnika, većinom Muslimana Kirgiza, 14 posto Uzbeka i 9 posto Rusa. Mlado je to stanovništvo s visokim prirodnim prirastom. Dvije trećine živi na selu. Uzgajaju konje, goveda, i ovce, pamuk i šećernu trsku. Kopaju ugljen, a imaju i neka od najvećih nalazišta zlata i srebra na svijetu, ali ih ne iskapaju jer su im teško dostupni.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Otac u Bjelorusiji Sin kirgistanskog predsjednika traži azil u Velikoj Britaniji Slika nije dostupna Stanje se smiruje Uhićen mlađi sin predsjednika Kirgistana

Do danas se nisu gospodarski oporavili od raspada SSSR-a. BDP po glavi stanovnika je 2 300 dolara, ili šest i pol puta manji nego u Hrvatskoj. U travnju su izbili nemiri s preko 100 ubijenih i 1000 ranjenih. Krivci su Amerikanci i Rusi. Jedina je to zemlja na svijetu s Ruskom i Američkom bazom.

Amerikancima je Kirgistan važan opskrbni punkt za rat u obližnjem Afganistanu, pa su Rusi Kirgistance nagovarali da Amerikancima otkažu najam, ali kako su im Amerikanci ponudili više novca, okreću leđa Rusima. A Rusi Kirgizima odmah dižu cijenu goriva, pa siromašno stanovništvo izlazi na ulice zbog masovnih poskupljenja.

I Kina bi kontrolu

Geostrateški nesretnu zemlju i susjedna Kina bi rado kontrolirala. U lipnju su smijenili predsjednika Bakijeva, Putin je privremeno instalirao Rozu Otumbajevu, sada su pak Uzbeci i Kirgizi zaratili na jugu zemlje, 400 je ubijeno, tisuće prognano.

>> Kirgistan: Rosa Otunbajeva položila predsjedničku prisegu

>> Svjetska banka: Hrvatska je iznimka po negativnom rastu

Danas se očekuje konačan rasplet. Na izborima će izabrati novu vladu i prvi u srednjoj Aziji uspostaviti sustav parlamentarne demokracije. Prije dva mjeseca bio je tamo i bivši predsjednik Mesić, kad mu se Roza Otumbajeva požalila na uzbečko - kirgijski sukob zbog vanjskih utjecaja, a on joj je savjetovao da individualizira krivnju.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene