Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veliko nepovjerenje

Indija diže 54 granična prijelaza prema Kini

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kinesko ministarstvo obrane u četvrtak je izrazilo zabrinutost zbog informacija prema kojima Indija planira podići 54 nova granična prijelaza duž granice, dugogodišnjeg izvora napetosti između dviju zemalja.

Kina je porazila Indiju u kratkom ratu 1962. a pitanje granice otad je neriješeno unatoč tomu što je održano 17 krugova pregovora. Vojne snage dviju zemalja ne mogu se usuglasiti ni oko mjesta na kojemu se nalazi aktualna linija razgraničenja dogovorena nakon primirja 1962.

Pročitajte i ovo Ilustracija Širenje sukoba Zlokobna najava svjetske velesile: Iran će napasti Izrael, upućeno upozorenje Ilustracija Sve napetije Zabrinjavajuća poruka: "Vrijeme je da budemo spremni za rat, više nego ikada prije"

U rujnu je Indija ublažila zabranu izgradnje cesta i vojnih postrojenja duž 100 km duge granice u udaljenoj sjeveroistočnoj državi Arunachal Pradesh kako bi se ubrzala izgradnja 6.000 km cesta.

Potez je uslijedio pošto je kineski predsjednik Xi Jinping posjetio Indiju u nastojanju da se ublaži duboko nepovjerenje između dviju zemalja, unatoč jačanju trgovinskih i poslovnih veza.

Kina i Rusija jačaju suradnju: Užurbano potpisuju 40 velikih bilateralnih ugovora

Glasnogovornik kineskog ministarstva obrane Yang Yujun kazao je kako je Peking uočio napise u indijskim medijima prema kojima ta zemlja namjerava izgraditi nove granične prijelaze u Arunachal Pradeshu.

'Nadamo se da će se indijska strana potruditi da održi mir u pograničnim područjima te da neće poduzimati daljnje poteze koji će situaciju učiniti kompliciranijom', rekao je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene