Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kinezi protjerali novinare iz Sečuana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kineska policija protjerala je strane novinare iz dijela jednog grada u Sečuanu, na jugozapadu zemlje, gdje je u rušenju škole u potresu 12. svibnja život izgubilo više stotina djece čiji roditelji optužuju mjesnu vlast zbog korupcije.

Dvoje djelatnika agencije France Presse bilo je u skupini novinara iz najmanje šest glasila koji su privedeni dok su u četvrti Juyuan u Dujiangyanu izvještavali o srušenoj školi, točno mjesec dana nakon katastrofalnog potresa u kojemu je više od 80.000 mrtvih i nestalih.

Pročitajte i ovo Slab potres pogodio Zagreb Magnitude 1,2 Slab potres uznemirio dio Zagrepčana: "Osjetilo se kao kratka grmljavina" Ruševine nakon potresa u Turskoj stravični prizori Samo u Turskoj dosad više od 50 tisuća žrtava razornog potresa, bez krova nad glavom više od dva milijuna ljudi

Policajci su grubo ugurali predstavnike medija u kamionet, oštetivši fotografskih aparat jednoga od njih i odvezli ih u zgradu mjesne vlade koju su napustili nakon sat vremena.

Nemili događaj se zbio dan pošto je visoki dužnosnik za informiranje izjavio da novinari mogu slobodno raditi u Sečuanu.

"Naše se stajalište nije promijenilo", rekao je Wang Guoqing, zamjenik direktora ureda za informiranje pri središnjoj vladi.

U prva dva tjedna nakon potresa s najvećim broj žrtava u Kini u zadnje 32 godine, novinari nisu nailazili na veće teškoće u izvještavanju o toj prirodnoj katastrofi.

Čim su se spasilačke operacije završile, kineski i strani novinari su sve teže dolazili do informacija, napose u svezi s rušenjem velikog broja škola koje je povezano s korupcijom u graditeljstvu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene