443165
443165
443165
443165
443165

Kineski znanstvenici od tosta napravili izolacijski materijal budućnosti

  • , 14.07.2016., 16:07
  • Autor:
  • komentara

Zamislite budućnost u kojoj se za izolaciju zidova u zgradama i cijevi koristi - zagoreni tost. "Nekoć smo to jeli", zasigurno biste rekli svojim unucima, no oni vam ne bi povjerovali, jer bi za njih to bio samo izolacijski materijal, a ne sastavni dio brojnih stolova za doručkom.

 
 
 
 
Tost kruh (Ilustracija: Guliver/Thinkstock)
Tost kruh (Ilustracija: Guliver/Thinkstock)

Kineski znanstvenici žele napraviti karbonsku pjenu koristeći ništa više nego tost. Zapravo žele riješiti jedan stvaran problem, a to je smanjiti troškove proizvodnje i vrijeme proizvodnje, koji proizlaze iz toga da se značajke pjene moraju izraditi za specifičnu uporabu.

Stoga, zašto ne izraditi takvu pjenu od zagorjelog tost kruha? To je ekološki prihvatljivo i jednostavno za napraviti. Upravo za to su se odlučili na Institutu za tehnologiju Harbin u Kini.

Oni su kruh pekli u pećnici ispunjenoj plinom argonom, umjesto zrakom, koji je iz kruha izvukao svu vodu i ostavio samo mrežu atoma ugljika, koja izgleda kao crna čvrsta pjena, prenosi Popular Science. Kineski znanstvenici uspjeli proizvesti pjenu s različitim veličinama zračnih rupa između atoma ugljika, što znači i različitih strukturnih kvaliteta, a to su uspjeli mijenjanjem temperature pečenja i količine kvasca u kruhu. Više kvasca u kruhu, značilo je i porozniju pjenu.

Testirali su svoje recepte za pjenu na karakteristike snage, izolacije i sposobnosti blokiranja elektromagnetskih valova te kao rezultat dobili vrlo lagan i čvrst materijal, koji je dobar izolator i s dobrom sposobnošću blokiranja elektromagnetskog zračenja. Za sve to im nije bilo potrebno ništa više od običnog kruha i malo domišljatosti.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se