Obavijesti Video Pretražite Navigacija
21.196 kilometara

Kineski zid dva i pol je put duži nego se mislilo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Veliki kineski zid dva i pol puta je duži nego što se dosad pretpostavljalo, objavila je u srijedu agencija Xinhua.

Kineska državna uprava za kulturno nasljeđe objavila je da je na temelju opsežnih istraživanja utvrđeno da je ukupna dužina Velikog kineskog zida 21.196 kilometara.

SACH je prije pet godina u suradnji s državnim uredom za kartografiju počeo istraživanje o ukupnoj dužini kineskog zida. Nakon godinu dana rada objavljeni su privremeni podaci kojima je zid produžen na 8851 kilometar, odnosno na oko dvije tisuće km više nego što se ranije znalo.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Što smo naučili krivo Znanstvene činjenice iza mitova o seksu: Veliko stopalo, veliki...ili ne? Slika nije dostupna Solidna zamjena VIDEO Iz vlastitog doma do svjetski poznatih odredišta za nekoliko sekundi

Zid kao obrana od osvajača

Po završetku istraživanja utvrđeno je da se zid proteže kroz 15 kineskih pokrajina i autonomnih regija, a da mu je dužina čak 21.196 kilometara. U dužinu je uključena ne samo zidana fortifikacija nego i druge obrambene građevine, rovovi i prirodne barijere.

Veliki kineski zid počeo se graditi prije više od 2200 godina kao zaštita od stranih osvajača, a kasnije su ga vladarske dinastije nekoliko puta širile i jačale.

Danas je samo 8,2 posto originalnog zida ostalo netaknuto, a ostatak je u lošem stanju, objavila je Xinhua. Veliki kineski zid od 1987. nalazi se na listi svjetske baštine UNESCO-a. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene