Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne idu u Indiju

Važan samit propustit će osim Putina još jedan svjetski čelnik: Otkrio je tko će ga zastupati

G20 summit - 5
G20 summit - 5 Foto: DNEVNIK.hr
Kineski predsjednik Xi Jinping neće putovati u Indiju na predstojeći samit G20, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova u Pekingu.

Ministarstvo nije reklo zašto Xi neće prisustvovati. Ovo je prvi put da je kineski čelnik otkazao sastanak G20. On nije došao na sastanak G20 u Rim tijekom pandemije koronavirusa, ali je prisustvovao putem video veze.

Premijer Li Qiang predvodit će kinesku delegaciju, izjavila je u ponedjeljak glasnogovornica ministarstva Mao Ning. Većina čelnika zemalja G20 sastat će se u subotu u New Delhiju na dvodnevnom sastanku.

Pročitajte i ovo Karlo Seifert misteriozni slučaj EKSKLUZIVNO Suprug nestale Marijane Seifert prvi put otkriva što se događalo kobne noći, što mu je rekla, a progovorio je i o obiteljskom nasilju: "Prisiljen sam na ovo"

Ruski predsjednik Vladimir Putin također ne dolazi, a zastupat će ga njegov ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov. Kina i zemlja domaćin G20, Indija, imaju napete odnose.

Dvije najmnogoljudnije zemlje svijeta spore se oko područja južno od Tibeta i na istoku Indije. Kina regiju naziva Zangnan, u Indiji se zove Arunachal Pradesh. Obje zemlje tvrde da imaju vlast na tom području i imaju različite poglede na granicu na planinama, gdje vrhovi mogu dosezati čak 5500 metara.

Pročitajte i ovo Zgrada HEP-a Novi zaplet u aferi HEP Dnevniku Nove TV javio se čovjek koji je podnosio prijave zbog protuzakonitih radnji u poslovanju: "Izjava HEP-a plasirana je isključivo po uputi Frane Barbarića"

Njihov spor doveo je do kratkog rata 1960-ih, u kojem je Kina pobijedila. U ljeto 2020. vojnici obje strane napadali su jedni druge kamenjem, palicama i šakama u pograničnom području, što je bio najgori incident u desetljećima.

Nedavno je objavljivanje službene karte koja pokazuje da Kina polaže pravo na sporna područja na kopnu i moru izazvalo negodovanje nekoliko zemalja. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene