Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obješen u bolničkoj sobi

Kineski disident pronađen mrtav pod sumnjivim okolnostima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Radnički aktivist i kineski disident zatvoren nakon prodemokratskih prosvjeda 1989. u Pekingu pronađen je mrtav u bolnici u središnjoj Kini pod sumnjivim okolnostima, objavili su u srijedu njegova obitelj i udruge za ljudska prava.

Lia Wangyanga pronašli su njegova sestra i šogor obješenog u bolničkoj sobi u gradu Shaoyangu u provinciji Hunan. Službe sigurnosti i dužnosnici bolnice tvrde da je počinio samoubojstvo. No, njegova obitelj sumnja u službeno objašnjenje i tvrdi da su okolnosti njegove smrti sumnjive.

"Bio je zatvoren 20 godina i nije podigao ruku na sebe", rekla je njegova sestra kabelskoj televiziji u Hong Kongu. "Bio je čovjek jake volje. Nikada nisam pomišljao da bi se mogao ubiti", rekao je prijatelj Yin Zhenghan.

Udruga sa sjedištem u Hong Kongu, Informacijski centar za ljudska prava i demokraciju u Kini priopćila je da su bolnički zaštitari simulirali samoubojstvo nakon što su pretukli Lia. "Okolnosti su vrlo sumnjive", rekao je Lee Cheuk-yan, zastupnik Hong Konga koji je razgovarao s obitelji. Dodao je da su snage sigurnosti danonoćno nadzirale Lia i da su vrlo lako mogli spriječiti pokušaj samoubojstva.

Li je bio radnički aktivist u Shaoyangu koji se zalagao za radnička prava u prosvjedima 1989., a osuđen je na na 22 godine zatvora pod optužbom za proturevolucionarnu propagandu i poticanje na nerede. (Hina)
 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Optužen za utaju poreza Nakon odluke suda o izručenju: Američki tajkun i tvorac antivirusnog programa John McAfee pronađen mrtav u španjolskom zatvoru Slika nije dostupna OČEVID U TIJEKU Strava u Svetom Ivanu Zelini: Pronađeno tijelo 72-godišnjaka s vidljivim ozljedama

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene