Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Snimio prosvjednike

Kineski disident Ai Weiwei: Prosvjedi protiv Japana 'pripremljeni'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kineske prosvjede protiv Japana ohrabrivali su politički čelnici u Pekingu, izjavio je kineski disident i umjetnik Ai Weiwei, nakon što je snimio prosvjednike kako oštećuju automobil veleposlanika SAD-a.

Ai je bio u posjetu prijatelju u stanu blizu američkog veleposlanstva u Pekingu, koje je pokraj japanskog veleposlanstva, kada je čuo prosvjed i počeo snimati, rekao je za AFP. Međunarodno priznati umjetnik je rekao kako je bio 'iznenađen' da vidi skupinu od 50 prosvjednika koji su uzeli za metu vozilo američkog veleposlanika Garya Lockea, okružili ga i oštetili zastavu na vozilu.

Oni su ga gađali raznim predmetima prije nego što je kineska policija prokrčila put kako bi se automobil udaljio od veleposlanstva. 'Bio sam prilično iznenađen jer smo svi mogli vidjeti da su cijeli prosvjed (protiv Japana) pripremili dužnosnici', rekao je Ai, koji je prošle godine kada je policija pritvarala disidente u zatvoru proveo 81 dan.

Prosvjedi protiv Japana izbili su diljem Kine tijekom vikenda i u utorak. Oni su potaknuti teritorijalnim sporom oko otoka u Istočnom kineskom moru kojima upravlja Japan i naziva ih Senkaku, ali Kina polaže pravo na suverenitet nad njima i naziva ih Diaoyu. Američki veleposlanik Locke rekao je novinarima u utorak o incidentu: 'To je sve bilo gotovo u nekoliko minuta i nikada nisam osjetio nikakvu opasnost'.

No, on se ipak sastao s dužnosnicima kineskog ministarstva vanjskih poslova te 'ih pozivao da učine sve što je moguće kako bi zaštitili američko osoblje'. Američki State Department je objavio da je 'izrazio svoju zabrinutost' kineskim vlastima. Ai Weiwei upozorio je kineske čelnike da su 'naivni' pokušavjući 'upregnuti javno mnijenje' na način koji, po njegovim riječima, nije viđen u Kini od Kulturne revolucije (1964.-1976.).

>> Kina: Zaustavljeni protujapanski prosvjedi

Zadnji 'pravi' prosvjed u zemlji, rekao je on, bile su demonstracije na trgu Tiananmen 1989., koje je Peking ugušio u krvi. 'Oni su pokušali to oslikati kao samoorganizirane prosvjede, ali bilo je toliko pojedinosti da je očigledno kako je to vrlo pažljivo pripremljeno', rekao je Ai o nedavnim masovnim prosvjedima i skupovima protiv Japana.

'Ali koristiti takvu taktiku u ovoj vrsti međunarodne rasprave izgleda prilično naivno. Bilo je kao 1960-ih. Oni pokušavaju reći da je to samoorganizirano, ali je poticano od dužnosnika. Svi znamo da su posljednje prave organizirane prosvjede u Kini skršili tenkovi', naglasio je Ai Weiwei.

Prodemokratski studentski prosvjedi na trgu Tiananmen, koji su trajali od 15. travnja do 4. lipnja 1989., završeni su masakrom koji je počinila vojska uz uporabu tenkova, pri čemu je, po različitim procjenama, ubijeno od 186 do preko 2.500 prosvjednika, a više od 7.000 ih je ozlijeđeno. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Snimke iz nuklearne elektrane u Fukushimi - 3 Japan FOTO Trinaest godina nakon potresa objavljene slike iz unutrašnjosti nuklearne elektrane Prevrnuti tanker kod obale Japana VIDEO Prevrnuo se tanker, u pomoć poslani zrakoplovi i brodovi: Dio mornara nestao

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene