Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kina u pripravnosti nakon rušenja satelita

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kina je u pripravnosti zbog mogućeg štetnog učinka američkog rušenja špijunskog satelita te je pozvala Washington da objavi podatke o toj operaciji.

Priopćenje kineskog ministarstva vanjskih poslova slijedilo je nekoliko sati nakon izjave Pentagona da je raketa ispaljena s američkog bojnog broda na Pacifiku pogodila u četvrtak ujutro američki satelit koji je padao prema Zemlji.

Pročitajte i ovo Svjetla na nebu iznad Kalifornije Snimke iz Kalifornije VIDEO Misteriozna vatrena svjetlost snimljena na nebu: "Nisam mogla vjerovati svojim očima" Nikolina Rudić - 1 Svaka čast, Nikolina Europski satelit dobio naziv po imenu djevojčice iz Hrvatske: "Kad je krenulo lansiranje, to je bilo toliko uzbuđenje"

"Kina pozorno prati moguću štetu koju je akcija SAD-a nanijela sigurnosti u svemiru i relevantnim zemljama", rekao je glasnogovornik ministarstva Liu Jianchao.

"Kina zahtjeva da SAD ispuni svoje međunarodne obveze ... te spremno i na vrijeme pruži međunarodnoj zajednici potrebne podatke kako bi zemlje mogle poduzeti mjere opreza", navodi se u priopćenju.

Brod USS Lake Erie lansirao je u 3.26 minuta po srednjeeuropskom vremenu raketu koja se sudarila sa satelitom pri brzini od 27.000 kilometara na sat na visini od 247 kilometra iznad Pacifika.

Pentagon će za 24 sata moći potvrditi je li raketa uništila spremnik u kojem je bilo 453 kilograma hidrazina.

Stručnjaci predviđaju da će većina ostataka satelita izgorjeti prilikom ulaska u Zemljinu atmosferu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene