Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Navodni ratni zločinac

Kina traži ukidanje uhidbenog naloga protiv Al Bašira

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kina je u četvrtak zatražila od Vijeća sigurnosti UN-a da ukine uhidbeni nalog Međunarodnog kaznenog suda (ICC) protiv sudanskog predsjednika Omara al Bašira zbog navodnih ratnih zločina u Darfuru.

U priopćenju objavljenom na internetskoj stranici kineskog ministarstva vanjskih poslova kaže se da se Peking nada da će Vijeće sigurnosti UN-a prihvatiti pozive afričkih i azijskih zemalja da se ukine uhidbeni nalog protiv Bašira.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ekskluzivno doznajemo Štite ga posebnim zakonom: Ništa od izručenja Josipa Perkovića! Slika nije dostupna Ubojstvo Stjepana Đurekovića Prvog dana članstva u EU stiže njemački nalog za uhićenje Josipa Perkovića

'Nadamo se da će Vijeće sigurnosti zatražiti da Međunarodni kazneni sud prekine taj slučaj', kazao je u priopćenju glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Qin Gang. ICC je izdao uhidbeni nalog protiv Bašira zbog ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti počinjenih u Darfuru tijekom građanskog rata koji traje od 2003. godine.

Sudanski predsjednik Omar al-Bašir, prvi predsjednik države za kojim je Međunarodni kazneni sud izdao uhidbeni nalog, školovani je vojnik pod utjecajem islamizma koji 20 godina vodi najveću afričku državu. U Darfuru, području na istoku Sudana u građanskom ratu od 2003. poginulo je 300 tisuća ljudi, a 2,7 milijuna je bilo prisiljeno napustiti svoje domove.

Clinton pozitivno o uhidbenom nalogu ICC-a protiv sudanskog predsjednika

Američka državna tajnica Hilary Clinton u srijedu se pozitivno izjasnila o uhidbenom nalogu Međunarodnog kaznenog suda (ICC) protiv sudanskog predsjednika Omara al Bašira i istaknula kako će on imati priliku braniti se na sudu.

'ICC je je izdao uhidbeni nalog na temelju jako duge istrage, koju sada vodi pravosuđe, i to je dobro', rekla je Clinton koja je u srijedu navečer stigla s Bliskog Istoka u Bruxelles, gdje će sudjelovati na sastanku NATO-a.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene