Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Treabju se javno obvezati'

Kina traži smanjenje nuklearnih arsenala SAD-a i Rusije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kina je u ponedjeljak pozvala Sjedinjene Države i Rusiju na daljnje ‘drastično’ smanjenje njihovih nuklearnih arsenala i rekla da se sve zemlje s nuklearnim oružjem trebaju obvezati da ga neće prve uporabiti.

Po sporazumu koji je stupio na snagu u veljači 2011., Washington i Moskva trebaju ograničiti broj svojih operativno razmještenih nuklearnih glava na 1550, što je 30 posto manje od najvećeg broja po sporazumu iz 2002. Te dvije države, međutim, još uvijek drže većinu nuklearnog naoružanja u svijetu, naglasio je kineski veleposlanik Cheng Jingye, koji vodi kinesko izaslanstvo na skupu o nuklearnom naoružanju koji se održava u Beču.

Veleposlanik Cheng je rekao da se sve države s nuklearnim naoružanjem trebaju javno obvezati da ‘neće nastojati trajno posjedovati’ atomske bombe.

‘Kao zemlje s najvećim nuklearnim arsenalima, SAD i Rusija bi trebali nastaviti s drastičnim smanjenjem njihovih nuklearnih arsenala na provjerljiv i nepovratan način’, rekao je Cheng, po primjerku njegove izjave. ‘Druge nuklearne države, kada sazriju uvjeti, također bi se trebale pridružiti multilateralnim pregovorima o nuklearnom razoružanju’.

Međunarodna zajednica bi ‘u odgovarajućem trenutku’ trebala razviti ostvariv, dugoročan plan u fazama koji bi uključivao ‘potpunu zabranu nuklearnog oružja’, dodao je kineski diplomat.

Cheng je rekao da države s nuklearnim oružjem trebaju ‘iskreno smanjiti rizike’ nuklearnog oružja i postići sporazum kojime bi se obvezale da neće prve uporabiti to oružje. Razvoj proturaketnih sustava koji ‘narušavaju’ globalnu stratešku ravnotežu također treba biti napušten, rekao je Cheng na početku dvotjednog sastanka posvećenom Sporazumu o sprječavanju širenja nuklearnog naoružanja. (Hina)

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Jedna od sankcija Rusija upozorava Europu: Naša je odmazda spremna! Maria Zaharova poslala je poruku SAD-u Nisu zadovoljni Nakon američke pomoći Ukrajini oglasila se i Rusija: "Ovaj rat za njih će završiti ponižavajuće, kao u Vijetnamu"

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene