Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Protiv eksproprijacije

Kina: Selo Wukan samo protiv svih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Selo Wukan na jugu Kine, simbol borbe protiv nepoštene eksproprijacije zemljišta u korist građevinara, što je postalo gorući kineski problem, u četvrtak je opet prosvjedovalo protiv lokalne vlasti optužujući je za smrt njihova vođe u zatvoru.

Uz transparente kojima su zahtijevali pomoć središnje kineske vlasti, prosvjednici u selu od 13.000 stanovnika nosili su fotografije 42-godišnjeg vođe koji je umro u zatvoru, moguće od posljedica premlaćivanja. Xue Jingo, koji je predvodio prosvjede protiv eksproprijacije u rujnu, umro je u nedjelju. Vlasti su navele da je umro prirodnom smrću zbog zatajenja srca, no u tu verziju dvoje njegova obitelj i ostali seljani.

'Nemamo prava na pravdu. Uzeli su nam zemlju, a seljake premlaćuju na smrt. Samo središnja vlada može pomoći u borbi protiv korumipranih lokalnih političara', rekao je jedan stanovnik. Internetski korisnici u četvrtak nagađaju hoće li se prosvjedi iz Wukana proširiti na ostala kineska sela, no službeni tisak krajnje je suzdržan o tim događajima. Pretraživači na internetu blokiraju često pristup stranicama o toj temi, navodi agencija AFP.

Eksproprijacije zemljišta postale su gorući problem u Kini gdje seljaci optužuju lokalne političare za korumpiranost jer se udružuju s građevinarima i pune džepove novcem od zemljišta koje za sitan novac nasilno otkupljuju.

Kineske vlasti nedavno su pogubile Luo Yaping (50), voditeljicu ureda za zemljišne poslove u Fushunu, na sjeveroistoku Kine. Luo je protupravno stekla 22 zemljišna posjeda i zaradila nekih, preračunato 23 milijuna dolara, koristeći se svojom ne suviše visokom dužnošću. (Hina)

Pročitajte i ovo Ilustracija Obrana sela Krave u Francuskoj odsad mogu slobodno mukati, a dozvoljeni su i "mirisi" sela Vladimir Putin nenajavljeni posjet VIDEO Putin iznenada posjetio selo svoje obitelji: Pogledajte kako je to izgledalo i što ga je iznenadilo

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene