Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Umro vozač autobusa

Kina: Prva smrt od ptičje gripe u godinu i pol dana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vozač autobusa u Shenzenu, velikom gradu na jugu Kine, blizu Hong Konga, umro je danas od smrtonosnog virusa ptičje gripe, što je prvi takav slučaj u Kini u zadnjih 18 mjeseci, priopćile su vlasti.

Taj 39-godišnji muškarac koji prije nego je obolio nije bio u doticaju s pticama i nije napuštao grad, dobio je vrućicu 21. prosinca, što se pokazalo kao prvi slučaj ptičje gripe u ljudi u zadnjih godinu i pol dana.

39-godišnji Chen je 21. prosinca dobio vrućicu, a 25. prosinca je primljen u bolnicu gdje mu je dijagnosticirana teška upala pluća. Poslije se pokazalo da je pozitivan na virus ptičje gripe H5N1, izvijestilo je ministarstvo zdravstva u Shenzenu, gradu s više od deset milijuna stanovnika.

Pročitajte i ovo Ilustracija Dobila tešku upalu pluća Prva ljudska žrtva od ovog soja ptičje gripe, WHO objavio detalje Ptičja gripa - ilustracija Zaustavljen izvoz peradi U ovoj zemlji pojavio se prvi slučaj ptičje gripe kod ljudi: Obolio 53-godišnji muškarac

>> Autor tima koji je otkrio smrtonosni H5N1 umirio javnost

'120 osoba koje su nedavno bile u doticaju s tim čovjekom zasad ne pokazuju znakove bolesti', ističe isti izvor. Isto tako, smatra se da čovjek nije bio u doticaju s pticama i 'nemamo nikakve informacije o bolesnim pticama', dodaje pak ured za poljodjelstvo i ribarstvo. Nema 'zasad nikakva razloga za usmrćivanje peradi' na tom području.

Hong Kong, nedaleko od Shenzena, podigao je u utorak stupanj uzbune na ptičju gripu i proglasio privremeni embargo na uvoz žive peradi, pošto su sredinom prosinca uginule tri ptice koje su nosile virus H5N1. Virus H5N1 je smrtonosan u 60 posto slučajeva. Virus H5 se sve dosad prenosio sa životinja na čovjeka, ali se znanstvenici boje da će mutacija virusa omogućiti prenošenje s čovjeka na čovjeka, što može uzrokovati kobnu pandemiju. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene