Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SAD priznaje japansku upravu

Kina protiv amandmana američkog Senata o spornim otocima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kina je izrazila 'odlučno protivljenje' amandmanu koji je izglasao američki Senat priznajući japansku upravu nad arhipelagom Diaoyu/Senkaku, nad kojim polaže pravo Peking ali ga pod nadzorom ima Tokio.

Amandman, sadržan u nacrtu zakona koji se odnosi na nacionalnu obranu SAD-a, ne zauzima međutim stav o suverenitetu nad tim otocima smještenima u Istočnokineskom moru. 'Kina izražava živu zabrinutost i odlučno protivljenje amandmanu američkog Senata', kazao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Hong Lei na redovitom susretu s novinarima.

>> Tvrdoglavi Kinezi ipak iselili iz kuće nasred autoceste

'Otoci Diaoyu i obližnji otoci integralni su dio Kine od starih vremena. Kina nad njima ima neosporni suverenitet', istaknuo je Hong. Također je naveo da Peking ne želi da pitanje spornih otoka uđe u okvir japansko-američkog ugovora o sigurnosti, koji Tokio i Washington žele modernizirati suočeni s povećanjem kineske vojne moći u regiji. 'Japansko-američki ugovor o sigurnosti proizvod je Hladnog rata i ne bi smio izlaziti iz bilateralnog okvira ili potkopavati interese treće strane', kazao je kineski glasnogovornik.  (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Japanski tenkovi na vojnoj vježbi Jačanje suradnje Dramatično upozorenje: "Svijet je na povijesnoj prekretnici, nadam se da će Amerika to razumjeti" Slika nije dostupna Nosač helikoptera VIDEO Ovo je najveći ratni brod koji je Japan izgradio od Drugog svjetskog rata

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene