Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Smatraju da je ukraden

Kina prosvjedovala protiv prodaje carskog pečata Parizu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kina je prosvjedovala protiv prodaje kineskog carskog pečata za koji smatra da je ukraden prigodom pljačke bivše ljetne palače u Pekingu 1860.

Carski pečat iz razdoblja Qianlong (1736-1795.) prodan je u ponedjeljak u Parizu za 1,12 milijuna eura ili pet puta više od procjene u aukcijskoj kući Artcurial usprkos prijetnji sudskog progona Udruge za zaštitu kineske umjetnosti u Europi (Apace).

Apace se oslanja na nekadašnjeg konzervatora u Zabranjenom gradu koji tvrdi da je pečat ukraden u pljački francusko-britanskih postrojbi bivše ljetne palače . Na taj se događaj gleda kao na nacionalno poniženje u povijesti Kine naspram zapadnih vojnih snaga. Peking smatra da je u tom razdoblju ukradeno najmanje 1,5 milijuna predmeta.

>> Kinezi uhitili 400 pripadnika kršćanske sekte zbog proricanja sudnjeg dana

Za stručnjake Artcuriala, 'nemoguće je da se taj pečat našao u ljetnoj palači te posljedično nije moguće da je ukraden'.  Kineska vlada protivi se prodaji kulturnih dobara ilegalno iznesenih iz Kine i osuđuje ih, rekao je neimenovani dužnosnik državne uprave za kulturnu baštinu kojega citira dnevnik Xin Jingbao.

Peking zadržava pravo povrata tih dobara ako se potvrdi da pripadaju Kini i nada se da će se dotične strane organizacije pridržavati međunarodnih konvencija, istaknuo je taj dužnosnik. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Prosvjed u Slovačkoj zbog vladine politike prema Rusiji Jačanje veza s Rusijom Slovaci izašli na ulice, bijesni na premijera: "Akcije Vlade prelaze sve granice!" Noćni marš u Zagrebu prosvjed povodom Dana žena FOTO Stigla procjena broja ljudi na Noćnom maršu, objasnili kako su ih prebrojili

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene