Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SAD - Japan - Kina

Sve napetiji odnosi u sporu oko otoka: Ovo je provokativni čin, a to je nedopustivo!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kina je oštro reagirala u nedjelju na 'provokativne' izjave japanskog premijera Shinza Abea i američkog ministra obrane Chucka Hagela o tome da Peking provodi 'destabilizirajuće aktivnosti' u Južnom kineskom moru.

Zamjenik načelnika glavnog stožera kineske vojske Wang Guanzhong rekao je sudionicima foruma o sigurnosti u Singapuru da su izjave japanskog i američkog dužnosnika 'neprihvatljive'.

Pročitajte i ovo Ilustracija Tlo ne miruje VIDEO Snažan potres pogodio Japan Domagoj, Hrvat iz Tajvana razorni potres Hrvat koji živi na Tajvanu: "Svi su bili preplašeni. Ne vidimo to svaki dan"

Wang je rekao da su optužbe bile daleko teže od onoga što je Peking mogao očekivati.

'Govor (Hagela) je bilo pun hegemonističkih komentara, prijetnji i zastrašivanja', kazao je Wang.

Američki ministar obrane optužio je u subotu Kinu da poduzima 'jednostrane korake' i time destabilizira situaciju u Južnom kineskom moru. Pritom je upozorio da SAD neće ostati pasivan u slučaju da bude ugrožen svjetski poredak.

Odnosi Vijetnama i Kine zaoštreni su proteklih dana nakon potapanja vijetnamskog ribarskog broda nedaleko od kineske naftne platforme postavljene u Južnom kineskom moru, u području na koje pravo polažu i Hanoi i Peking.

Nuklearni pregovori: Zbog Iranskog programa okupila se svjetska SILA!

Japanski premijer je govorio u subotu o spornom teritoriju otoka u Aziji i ponovio je japanske teritorijalne pretenzije na godišnjem azijsko-pacifičkom forumu o sigurnosti.

Japan i Kina spore se oko otoka u Istočnom kineskom moru. Na otoke koje Tokio naziva Senkaku, a Peking Diaoju, pravo polažu Japan, Kina i Tajvan.

'Kinesko izaslanstvo smatra da su izjave Abea i Hagela provokativni čin usmjeren protiv Kine', izjavio je Wang. On je naglasio da je tako nešto 'nedopustivo'.

Također je rekao da vjeruje da su njihove izjave koordinirane i da se Abe i Hagel 'međusobno ohrabruju i podržavaju'. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene