Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije to lako

Umjetnička dušica: Snimljeno što to Putin radi dok čeka početak sastanka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kineski predsjednik Xi Jinping obećao je na početku velikog gospodarskog foruma u Pekingu dodatnih 100 milijarda juana (14,5 milijarda dolara) ulaganja u novi kineski Put svile, najavljen prvi put potkraj 2013.

Plan predviđa izgradnju mreže cesta, željeznica, luka, cjevovoda i elektrana koje bi povezale Kinu sa zemljama u središnjoj i jugoistočnoj Aziji, na Bliskom istoku, Europi i Africi.

Pročitajte i ovo Xi Jinping i Vladimir Putin Novi svjetski poredak Nakon susreta Putina i Xija: ''Nova hladnoratovska podjela svijeta jako bliska realnosti'' XI Jinping i Vladimir Putin šest sljedova Kakve bakanalije: Pogledajte što su sve jeli Putin i kineski predsjednik

"Danas se formira multilateralna, multidimenzionalna infrastrukturna mreža, koja se oslanja na gospodarske koridore kao što su kinesko-pakistanski gospodarski koridor, kinesko-mongolsko-ruski gospodarski koridor i novi euroazijski kontinentalni most", rekao je Xi u uvodnom govoru.

Najavio je također da će Kineska razvojna banka i Kineska banka za izvoz i uvoz uložiti 380 milijarda juana u projekte te inicijative.

Kina će također ponuditi 60 milijardi juana za pomoć zemljama u razvoju koje su obuhvaćene inicijativom.

Članice Europske unije neće potpisati zajedničku izjavu o trgovini na forumu jer Kina nije pokazala volju da uzme u obzir njihove razloge za zabrinutost u pogledu transparentnosti, javnih natječaja i međunarodnih standarda na području socijalne zaštite i zaštite okoliša, kazali su izvori.

Xi je u govoru istaknuo da je kineski projekt novog Puta svile dobar za sve strane. Inicijativom "se ne želi izmisliti kotač", rekao je, nego obuhvatiti razvojne planove drugih država.

Kina je potpisala sporazume o suradnji s više od 40 zemalja i međunarodnih organizacija u razgovorima pred forum, rekao je. A u zadnjih par godina, u te je zemlje uložila više od 50 milijarda dolara.

Nakon Xija govore su održali ruski predsjednik Vladimir Putin, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i glavni tajnik UN-a Antonio Guterres.

Putin kratio vrijeme svirajući klavir

Ruski predsjednik Vladimir Putin odlučio je vrijeme prije sastanka s kineskim predsjednikom skratiti svirajući na klaviru. Odlučio se za skladbu "Moskovski prozori" (Moskovskie Okna) , koja je neslužbena himna Moskve, piše RT. Ovo nije prvi put da Putin pokazuje svoju sklonost glazbi pa je tako nedavno i pjevao sa studentima. (Hina/N.C.)

Kako je izgledalo i zvučalo Putinovo sviranje klavira, pogledajte u videu.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene